Clicky


Truckfabrikant MAN investeert in eerste CO2-neutrale fabriek

Truckfabrikant MAN investeert in eerste CO2-neutrale fabriek
26-05-2015 09:36 | M.A.N. | auteur Tine van Knijff- van Hijum

LEUSDEN - MAN heeft in het Zuid-Afrikaanse Pinetown zijn eerste CO2-neutrale productiefaciliteit voor vrachtwagens en bussen in gebruik genomen. De Duitse fabrikant heeft zichzelf ambitieuze milieudoelstellingen opgelegd. De CO2-neutrale productie is daarbij een belangrijke mijlpaal.

Om de CO2-neutrale productie te realiseren, maakt de MAN-fabriek in Pinetown gebruik van zonnepanelen die op het dak zijn geplaatst. De totale oppervlakte van deze panelen bedraagt 6.300 m2, goed voor een maximale opbrengst van 810.000 kWh per jaar. Dit is meer dan de fabriek zelf nodig heeft; het overschot wordt toegevoegd aan het lokale elektriciteitsnet. Door het gebruik van zonne-energie vermindert de CO2-uitstoot met 860 ton per jaar.

Meer slimme maatregelen

De fabriek in Pinetown is ook ingrijpend aangepast om het energieverbruik zo veel mogelijk te verminderen. Er wordt maximaal gebruik gemaakt van daglicht en de isolatie is geoptimaliseerd zodat de airconditioning minder energie nodig heeft. Regenwater wordt opgevangen in reservoirs en gebruikt voor het wassen van voertuigen. Het afvalwater wordt gerecycled.

Ambitieuze milieudoelstellingen

Het MAN-concern heeft zichzelf ambitieuze milieudoelstellingen opgelegd. De belangrijkste is om in 2020 de CO2-uitstoot met 25% te hebben verminderd ten opzichte van 2008. Dat doel komt nu al binnen bereik: per eind 2014 bedroeg de vermindering van de CO2-uitstoot 19%. Dit komt overeen met 105.000 ton.