Clicky


FNV blijft faillissement Princen aanvechten wegens 'draak van pre-packmethode'

FNV blijft faillissement Princen aanvechten wegens 'draak van pre-packmethode'
29-05-2015 15:19 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

WEERT - Het bezwaar dat het FNV maakte tegen het faillissement van Princen Pgv in Weert, (handelend onder de naam Princen Transmission), één van de BV’s van Princen Mobiliteit en Transport, is door de rechtbank afgewezen. Vakbondsbestuurder Henri Janssen van het FNV meldt dat voor de vakbond daarmee de kous niet af is.

Princen TransMission werd op maandag 30 maart failliet verklaard door de rechtbank van Oost-Brabant. Op dat moment werkten er, volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel, rond de negentig werknemers.

De FNV noemde het meteen een 'voorgekookt faillissement'. "Omdat het gaat om een Pre-Pack-constructie (snelle doorstart na faillissement). Een nieuwe manier van werken die nog niet officieel is, maar door sommige rechtbanken wordt gebruikt. Niet in Limburg, maar wel in Brabant, vandaar de keus van de rechtbank in Oost-Brabant."

De vakbond besloot een rechtszaak aan te spannen, maar de rechter vond dat het "allemaal terecht was", aldus Henri Janssen. "Ons bezwaar over het collectief ontslag werd onterecht bevonden."

Zaak tegen pre-packmethode

"Wij gaan door. Wij zijn nu met onze advocaten bezig om te kijken of we een rechtszaak kunnen aanspannen tegen het feit dat het om een flitsfaillissement, de pre-packmethode, ging." Janssen verwacht dat het een zaak van de lange adem wordt. "Het gaat dan om een principiële rechtszaak, dat zal niet voor de zomer klaar zijn."

De FNV is nu bezig een beeld te krijgen, informatie te verzamelen, en te peilen welke leden meegaan in de zaak. "Natuurlijk willen we deze zaak het liefst met onze leden voeren. Maar de werknemers van Princen zijn emotioneel heel erg geraakt door wat hun werkgever heeft gedaan. Zij zeggen: als we deze zaak winnen, moeten we ook nog terug. Dat willen ze niet en daar heb ik alle begrip voor. Toch hoop ik dat er leden zijn die hun schroom van hen af gooien. Dan maar strijdend ten onder. We leggen ons hier niet bij neer."

Minister gaat niet in op de zaak

De Tweede Kamerleden Kerstens en Recourt (beiden PvdA) stelden begin april al vragen aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In de beantwoording van die vragen, die gisteren bekend werden gemaakt, gaat de minister echter totaal niet in op de zaak Princen. "Vooropgesteld moet worden dat het als ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Veiligheid en Justitie niet aan ons is om deze specifieke praktijksituatie te beoordelen. Deze taak is voorbehouden aan de curator en eventueel aan de rechter als deze hierom wordt gevraagd."

"Ontzettend jammer", vindt Henri Janssen. "Juist omdat minister Asscher zich met andere zaken die de arbeidsmarkt betreffen wel van de sociale kant laat zien en dan net met dit dossier niet levert wat wij hopen." De vakbondsbestuurder zegt het jammer te vinden dat ze nu weer de weg via de rechtbank moeten bewandelen. "We hadden dit via de Tweede Kamer willen regelen, maar het probleem is dat er over de pre-packmethode nog geen wet bestaat."

Volgens het FNV kán de pre-packmethode wel zijn waarde hebben voor het behoud van werkgelegenheid. Het geeft voordelen bij een doorstart, er kunnen werknemers aanblijven. "Maar je verliest het collectief ontslagrecht. Als vakbond bij zo'n ontslag betrokken worden, dat verlies je totaal bij deze methode."

Ontsnappingsclausule

Bij Princen zou volgens de vakbond een selectie zijn gemaakt tussen mensen met aan arbo-verleden, die niet mee zouden gaan naar de nieuwe onderneming, en 'gezonde' mensen; zij zouden wel worden overgenomen. "Als werkgelegenheid op deze manier wordt misbruikt, is de pre-packmethode een draak van een ontsnappingsclausule", aldus Henri Janssen.

"We zijn niet van de politiek afhankelijk. We zijn een grote vakbond, we hebben eerder met pre-packzaken voor de rechter gestaan. Dat zijn hele complexe zaken, het wordt echt een zaak van de lange adem."