Clicky


Dag van Transport en Logistiek: de rode loper uit voor toptalent

Dag van Transport en Logistiek: de rode loper uit voor toptalent
02-06-2015 09:41 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

TILBURG - Tilburg is wederom uitgeroepen tot de tweede belangrijkste logistieke hotspot van Nederland. Het Platform Transport & Logistiek Tilburg pakt daar komende zondag 7 juni flink mee uit, want dan vindt op het industrieterrein Katsbogten voor de achtste keer de Dag van Transport en Logistiek plaats.  

Tilburg heeft zich ontwikkeld tot onmisbaar logistiek knooppunt voor talloze internationale topbedrijven als Tesla, Nokia, Coolblue, Sasha, Coca-Cola en FujiFilm. De logistieke dienstverleners uit Tilburg behoren tot de meest vooraanstaande op het gebied van opslaginnovatie en vervoersflexibiliteit.

“Dat moet ook wel”, zegt Mari van Geel, één van de organisatoren van de dag op 7 juni. “Organisaties die internationaal actief zijn worden geconfronteerd met een zeer complex speelveld.”

Iets dat volgens van Geel allang niet meer alleen gaat over het organiseren van een paar vierkante meters opslag en wat vrachtwagens. “Alles wat daar tegenwoordig bij komt kijken is voor onze klanten onmogelijk allemaal zelf te organiseren. Dat willen ze ook niet, en dus zoeken ze daar specialistische partners voor. Die vinden ze hier in Tilburg."



Onmisbare rol

Ondanks dat Tilburgse logistieke bedrijven een prominente rol spelen in het succes van zeer aansprekende merken, is dit voor de buitenwereld nog veel te weinig zichtbaar. De sector merkt regelmatig dat veel mensen nog steeds denken dat de wereld van transport en logistiek voornamelijk bestaat uit vrachtwagenchauffeurs en heftruckbestuurders. Maar dat beeld klopt al zeker tien jaar niet meer volgens medeorganisator Ruud Phaff.

”Met onze kennis en flexibele oplossingen spelen we een onmisbare rol voor bedrijven die op een slimme manier de wereld willen veroveren. We zijn dus allang niet meer alleen uitvoerders."

Doorstoten naar de eerste plek

Hoog tijd om het traditionele beeld op de sector definitief bij te stellen, vinden de organisatoren. En dus wordt de Dag van Transport en Logistiek op 7 juni door de regio met beide handen aangepakt.

Het belangrijkste doel: de verborgen schoonheid van de Tilburgse topsector aan een breder publiek presenteren. Want juist de disciplines die tot nu toe voor de buitenwereld onzichtbaar zijn gebleven zullen bepalen of de stad in de toekomst kan doorstoten naar de eerste plek op de ranglijst van logistieke hotspots, meent de organisatie.

Nieuw talent nodig

Deze ambitie steekt het Platform Transport & Logistiek Tilburg niet onder stoelen of banken. Maar ze realiseert zich ook dat dit niet vanzelf zal gaan. Om haar positie verder uit te bouwen is er vooral veel nieuw talent nodig.

“De wereld verandert snel en de wensen van onze klanten veranderen even hard mee", aldus van Geel. "Om daar snel op te kunnen anticiperen hebben we de juiste mensen nodig. Vandaar dat het belangrijk is dat we steeds meer hoger opgeleide talenten in ons vizier krijgen."

Talentenplein

Om dat voor elkaar te krijgen rolt de Dag van Transport en Logistiek dit jaar de rode loper uit voor toekomstige logistieke leiders, in de vorm van een talentenplein. Dit plein moet een plek worden waar prominente bedrijven uit Tilburg in contact kunnen komen met hoogopgeleid talent.

Volgens Remco Enders, één van de initiatiefnemers van het plein, is deze ontmoetingsplek hard nodig. “In de regio verwachten we de komende vijftien jaar alleen al in goederenstroom een stijging van vijftig procent. Om ervoor te zorgen dat we die groei aan kunnen op een manier die past bij Tilburg is het cruciaal dat we nu al hard op zoek gaan naar goede mensen”.

Dat de sector zit te springen om talent blijkt uit het animo voor het plein. “Het enthousiasme is enorm. Bedrijven als Versteijnen Logistics, Panalpina, Rhenus en DB Schenker hebben zich meteen aangemeld om mee te doen. Het is mooi om te zien dat we dit soort gezamenlijke initiatieven oppakken ondanks dat we ons in een sterk concurrerende markt begeven”, aldus Enders.  

Perfecte springplank voor carrière

Op het talentenplein zal op 7 juni vooral aandacht worden geschonken aan carrièrekansen die voorheen minder zichtbaar zijn geweest. Daarom ligt de focus op banen vanaf HBO-niveau en hoger.

Enders: “Het aanbod is gigantisch. Als hoog opgeleide twintiger of dertiger hoef je echt niet meer buiten Tilburg te zoeken naar unieke toekomstmogelijkheden.”

Omdat transport- en logistiekbedrijven over het algemeen zeer platte organisaties zijn, vormen deze volgens Enders een perfecte omgeving om snel carrière te maken.

“Je hebt snel veel invloed op processen en resultaten en je begeeft je direct in een internationaal speelveld. Een baan in deze sector vormt daardoor een perfecte springplank voor je carrière”.

Volledige logistieke proces

Voor wie niet specifiek op zoek is naar een topbaan in de transport en logistiek, is het bezoeken van de Dag van Transport en Logistiek ook meer dan de moeite waard. Op 91 verschillende locaties verspreid over het terrein kunnen bezoekers zich tussen elf uur 's ochtends en vier uur 's middags uitgebreid vergapen aan indrukwekkende kranen, de nieuwste technologieën en interactieve demonstraties.

Het volledige logistieke proces wordt in beeld gebracht. Zo maak je kennis met planningsystemen en volg je van dichtbij alle stappen die zich afspelen voordat een vrachtwagen uiteindelijk de weg op gaat. En de bedrijven aan de Katsbogten zetten hun deuren open.

Minimaal tienduizend bezoekers

De organisatie verwacht dat de Dag van Transport en Logistiek op 7 juni net als vorig jaar wederom kan rekenen op groot enthousiasme van het publiek. Ze hopen minimaal tienduizend bezoekers te trekken.

Het enige dat dit nog in de weg kan staan is slecht weer, verwacht van Geel. “Gelukkig zijn de vooruitzichten tot nu toe perfect."

Mocht het weer toch onverhoopt tegenvallen, dan is er ook voor dit scenario een flexibele logistieke oplossing. “Als het regent veranderen we de aanwezige trucks voor de gelegenheid gewoon in taxibusjes, zodat iedereen het terrein alsnog comfortabel kan verkennen. Hoog en droog.”