Clicky


Passagiersschip Eastern Star met 458 mensen kapseist op Yangtze

Passagiersschip Eastern Star met 458 mensen kapseist op Yangtze [+foto's]
02-06-2015 11:31 | Algemeen | auteur De Redactie

BEIJING - Een passagiersschip is dinsdag op de Chinese rivier de Yangtze gezonken. Aan boord waren 458 mensen. Zeker achttien personen hebben het ongeluk overleefd en reddingswerkers hebben anderen gehoord die om hulp riepen. De meeste opvarenden waren ouderen, aldus de Chinese staatsomroep CCTV.

Het schip, de Eastern Star, maakte een cruise van Nanijng naar de zuidwestelijke stad Chongqing, maar kwam door noodweer in de problemen en begon maandagavond te kapseizen. Hoewel het schip dicht bij de oever ligt, is het reddingswerk moeilijk vanwege het wilde water in de Yangtze. Enkele opvarenden wisten zwemmend de kant te bereiken. Vijf mensen zijn omgekomen.

Reddingsteams konden na twaalf uur op het gekapseisde schip klimmen en hoorden volgens CCTV mensen om hulp roepen. Duikers wisten vijf passagiers uit het schip te halen. Vermoedelijk zitten er in het schip luchtbellen, zodat de kans bestaat dat mensen nog in leven zijn, aldus deskundigen. "Het hangt er helemaal van af hoeveel ruimte er in het schip is", aldus Chi-Mo Park, hoogleraar marinewerktuigbouwkunde aan de Ulsan-universiteit in Zuid-Korea.

De kapitein en de hoofdwerktuigkundige van het schip, die beiden werden gered, zeiden dat het schip in een cycloon terecht was gekomen en binnen twee minuten was gezonken. De twee worden door de politie vastgehouden. In totaal zijn er vijftig schepen en ruim drieduizend mensen betrokken bij de reddingswerkzaamheden. Ook zijn er meer dan duizend gewapende agenten, dertig militairen en 140 marineduikers in het rampgebied. De Chinese luchtmacht heeft zes helikopters gestuurd en premier Li Keqiang is onderweg. (Novum/AP)