Clicky


Wet Aanpak Schijnconstructies unaniem aangenomen door Eerste Kamer

Wet Aanpak Schijnconstructies unaniem aangenomen door Eerste Kamer
02-06-2015 15:21 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

DEN HAAG - De Wet Aanpak Schijnconstructies is unaniem aangenomen door de Eerste Kamer. Dat meldt Lodewijk Asscher dinsdagmiddag op Twitter.

Alle partijen hebben ingestemd met de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De wet biedt een belangrijke basis voor het bereiken van gelijk loon voor gelijk werk. Het zorgt ervoor dat uitbuiting, onderbetaling van werknemers en oneerlijke concurrentie worden tegengegaan. 

De meeste onderdelen van de wet gaan per 1 juli 2015 in, enkele onderdelen per 1 januari 2016. Dit laatste geldt voor het verbod op inhoudingen op en verrekeningen met het wettelijk minimumloon, de verplichte girale betaling van tenminste het minimumloon en de specificatie van de onkostenvergoedingen op de loonstrook. Deze laatste maatregelen worden genomen zodat het beter te controleren is dat het minimumloon daadwerkelijk wordt uitbetaald, maar vragen wat extra voorbereidingen van werkgevers.

Ketenaansprakelijkheid

Vanaf 1 juli 2015 komt er een ketenaansprakelijkheid voor werkgevers en opdrachtgevers om het cao-loon te betalen, de Inspectie SZW gaat de namen van gecontroleerde bedrijven bekend maken en werkgevers- en werknemersorganisaties en de inspectie zullen informatie uitwisselen als zij vermoeden dat er geen cao-loon wordt uibetaald. 

Handhaving en voorlichting

Minister Asscher stelde dat de kern van het wetsvoorstel is dat werknemers het loon kunnen ontvangen waar zij recht op hebben. De inzet op het tegengaan van schijnconstructies ligt ook in handhaving, voorlichting en internationale samenwerking. Daarnaast heeft de aanpak van schijnconstructies de bijzondere aandacht van de regering.

Door werkgevers te verplichten om het minimumloon giraal over te maken, kan dit makkelijker worden gecontroleerd. Ook zijn werkgevers voortaan verplicht om bij meldingen van misstanden zoals schijnzelfstandigheid te onderzoeken in hoeverre dit klopt.

Volgens de minister wordt de slagkracht van de inspectie verbeterd om de pakkans te vergroten. Er wordt onverminderd hard ingezet op het handhaven van bestaande wetgeving. Dit wetsvoorstel is een aanvulling hierop.

Niet gemakkelijk in transportsector

De Wet aanpak schijnconstructies is volgens de minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in sommige gevallen ook toepasbaar op de transportsector. Maar omdat in de transportsector werknemers vaak voor meerdere werkgevers werken, is het wetsvoorstel niet gemakkelijk toe te passen. Mocht uit de evaluatie van de wet (na drie jaar) blijken dat het onvoldoende toepasbaar is voor de transportsector, dan kan dit worden uitgebreid. Ook andere suggesties ten aanzien van aansprakelijkheid kunnen dan worden meegenomen, heeft de minister aan de Eerste Kamer beloofd.