Clicky


Goodman voor vierde jaar op rij uitgeroepen tot nummer 1 vastgoedontwikkelaar in Europa

Goodman voor vierde jaar op rij uitgeroepen tot nummer 1 vastgoedontwikkelaar in Europa
03-06-2015 09:44 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Goodman, een toonaangevende eigenaar, ontwikkelaar en beheerder van bedrijfsvastgoed, is voor het vierde jaar op rij door PropertyEU uitgeroepen tot nummer 1 vastgoedontwikkelaar in Europa. De afgelopen drie jaar heeft Goodman bijna twee miljoen vierkante meter aan nieuwe ruimte ontwikkeld. Daarnaast heeft Goodman momenteel ruim 800.000 m2 in aanbouw, verspreid over heel Europa.

PropertyEU rangschikt ontwikkelaars naar voltooide en lopende bouwprojecten en bekijkt eveneens de ontwikkelingspijplijn van bedrijven. De stevige ontwikkelingsactiviteiten van Goodman zijn voornamelijk toe te schrijven aan de toonaangevende positie van het bedrijf als ontwikkelaar voor de e-commercelogistiek en door groei in de automotive-, retail- en third party-logistieksector. Het grootste deel van de projecten was al verhuurd voor de start van de bouw.

“Onze leidende positie in de industriële vastgoedmarkt wordt gedreven door het vertrouwen dat onze klanten hebben in ons om hen de beste kwaliteit en waarde te leveren”, aldus Philippe van der Beken, Managing Director van Goodman voor continentaal Europa. “De sterke groei van ons portefeuille is een teken dat onze klanten zien dat wij deze belofte waarmaken.” 

Sterk momentum in heel Europa

In 2014 was Goodman verantwoordelijk voor de oplevering van enkele van de grootste projecten in Europa, zoals het 123.000 m2 grote fulfilmentcentrum voor Amazon in Polen. Dit is het 13de project dat de groep sinds 2006 voor Amazon in Europa heeft verzorgd. Daarnaast realiseerde Goodman bijna een verdubbeling van haar ontwikkelingsproject voor Zalando in Mönchengladbach in Duitsland: van 78.000 m2 naar 134.000 m2, waardoor het de grootste e-commercefaciliteit in Europa is. In Polen leverde Goodman 122.000 m2 op voor de internationale retailer Mousquetaires Group in Poznan en de lokale retailer market-Detal nabij Konin.

Duitsland blijft voor de groep de actiefstemarkt: de afgelopen negen maanden werd overeenstemming bereikt over maar liefst zestien nieuwe ontwikkelingsprojecten. Onder de hoogtepunten bevindt zich de start van het Interlink Hamburg-project van Goodman met twee klanten uit de luchtvaartsector: Airbus en Diehl Comfort Modules. Na voltooiing van de huidige bouwprojecten zal Goodman in Duitsland ruim drie miljoen m2 onder beheer hebben.

Met de ondertekening van twee voorverhuurovereenkomsten in 2014 heeft Goodman bovendien haar groeiende marktpositie in Polen weten te versterken. Het betreft hier de bouw van twee nieuwe logistieke centra in Wroclaw en Poznan. Tevens realiseerde de groep verdere groei van het Krakow Airport Logistics Centre en het Pomeranian Logistics Centre in Gdansk, gelegen naast de Gdansk Deepwater Container Terminal, met een combinatie van nieuwe voorverhuurovereenkomsten en speculatieve ontwikkeling.

Ook de opmars in Zuid-Europa werd kracht bijgezet door de gesloten overeenkomst met de Franse e-commercereus Cdiscount voor een nieuw ontwikkelingsproject nabij Parijs en een nieuw ontwikkelingsproject voor DB Schenker in de haven van Straatsburg. Daarnaast tekende Goodman voor het grootste ontwikkelingsproject van de laatste jaren in de regio Barcelona, in de vorm van een distributiecentrum van 40.000 m2 voor Decathlon.  

Verantwoorde groei

Binnen de huidige portefeuille en lopende bouwprojecten heeft Goodman meerdere kostenbesparende, duurzame oplossingen geïmplementeerd om de exploitatiekosten voor haar klanten te drukken. Momenteel heeft Goodman een LED-beoordelings- en implementatieproject lopen. Na afronding van dit project beschikt Goodman over een portefeuille van maar liefst 700.000 m2 aan logistieke ruimte uitgerust met LED-verlichting. Verder is ruim één miljoen m2 gecertificeerd door verschillende milieuorganisaties.