Clicky


D66: NS moet zich nu terugtrekken uit regionale aanbestedingen

D66: NS moet zich nu terugtrekken uit regionale aanbestedingen
03-06-2015 11:26 | Algemeen | auteur Esther van der Wal-de Vries

DEN HAAG - D66 Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat de NS zich terugtrekt uit lopende aanbestedingen totdat zeker is dat ze zich aan de regels houden.

“Vorig jaar hebben minister Dijsselbloem (PvdA) en staatssecretaris Mansveld (PvdA) beloofd dat de NS zich aan de concurrentieregels zou houden maar het ging bij de eerste de beste concessie in Limburg al mis. Wat ons betreft moet er eerst schoon schip worden gemaakt bij de NS, daarna kunnen ze pas weer meedoen met aanbestedingen. Dat betekent voor nu dat ze wat ons betreft zich in ieder geval moeten terugtrekken uit de lopende aanbestedingsprocedure voor Zwolle-Kampen/Zwolle-Enschede.”

Van Veldhoven heeft een debat met minister Dijsselbloem en staatssecretaris Mansveld aangevraagd.

Integriteit

Er zijn al langer twijfels over de relatie tussen de NS en dochterbedrijven. De ACM concludeert dat de top van de NS zich willens en wetens bezig hield met concurrentievervalsing.

Koolmees: “Het is onduidelijk of de NS zich aan de spelregels houdt, zolang dat het geval is kunnen we eerlijke concurrentie niet waarborgen. Daar kwam gisteren het nieuws bij over de softwareaanbesteding, genoeg reden om orde op zaken te stellen bij deze staatsdeelneming. Dijsselbloem heeft ons heel wat uit te leggen.”