Clicky


Dodental aardbeving Maleisië naar 16

Dodental aardbeving Maleisië naar 16
08-06-2015 09:58 | Buitenland | auteur De Redactie

KUALA LUMPUR - Het dodental als gevolg van de aardbeving in Maleisië is maandag opgelopen tot zestien. Naar twee vermiste bergbeklimmers uit Singapore wordt nog altijd gezocht.

De beving met een kracht van 5,9 sloeg vrijdag toe op het Maleisische gedeelte van het eiland Borneo. Bergbeklimmers en wandelaars op de ruim vier kilometer hoge berg Mount Kunabalu werden verrast door rotslawines. Ook raakten wegen en gebouwen in de deelstaat Sabah beschadigd.

De lichamen van negen slachtoffers werden zaterdag al per helikopter van de berg gehaald, twee lichamen zijn naar beneden gedragen. De lichamen van de andere vijf slachtoffers moeten nog worden geborgen.

De berg blijft de komende drie weken gesloten voor reparaties. In Sabah hangen de vlaggen maandag halfstok.

Een minister in Sabah denkt overigens de oorzaak van de aardbeving te hebben gevonden: naakte toeristen. Tien buitenlanders gingen eind vorige maand op de berg, die door de lokale bevolking als heilig wordt beschouwd, uit de kleren en maakten foto's. Minister Joseph Pairin Kitingan zei dat er binnenkort een speciaal ritueel zal worden gehouden 'om de geest van de berg tot bedaren te brengen'.

Vijf van de toeristen zitten volgens de politie nog steeds in Maleisië. Zij mogen het land niet verlaten omdat ze zich schuldig hebben gemaakt een 'grove onzedelijkheid', aldus de politie. (Novum/AP)