Clicky


Binnen enkele maanden Beneluxbeschikking over LZV’s

Binnen enkele maanden Beneluxbeschikking over LZV’s
08-06-2015 16:18 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG – Minister Schultz van Haegen verwacht dat er binnen enkele maanden een LZV-Beneluxbeschikking gerealiseerd kan worden. De minister zegt dit in antwoord van vragen van de VVD of er al voortgang is geboekt met de Duitse deelstaten en België inzake Langere en Zwaardere Vrachtwagencombinaties (LZV’s). 

De minister meldt dat er in maart ambtelijk overleg is geweest met Duitsland. Toen zijn de tussenresultaten van de monitorringonderzoeken van de proef met Langere Voertuigen (LV’s) in Duitsland besproken. “Op dit moment nemen 42 Duitse ondernemingen met 113 voertuigen deel aan de proef”, aldus Schultz.

Technische verschillen

De technische verschillen tussen Duitse en Nederlandse LZV’s blijken samenwerking echter moeilijk te maken. In Duitsland wordt gewerkt met een maximale bestreken baan van 12,5 meter en met drie draaipunten; daar waar in Nederland met een bestreken baan van 14,5 meter en twee draaipunten wordt gewerkt.

“Gelet op deze verschillen, is het vanuit technisch oogpunt vooralsnog niet mogelijk voor Duitse LV’s om in Nederland te rijden, en is het voor Nederlandse LZV’s niet mogelijk om in Duitsland te gaan rijden”, aldus de minister.

Proefprojecten

Op de Benelux Top eind april is wel een compromis bereikt tussen de Benelux landen. “De verwachting is dat binnen enkele maanden een LZV-Beneluxbeschikking gerealiseerd kan worden”, aldus minister Schultz. Volgens de minister kunnen Nederland en de Belgische gewesten daarna afspraken gaan maken over mogelijke proefprojecten.

Schultz: 'Zal tijd vergen'

“Het daadwerkelijk opzetten van een proefproject tussen Nederland en Vlaanderen zal tijd vergen”, waarschuwt zij. “Er moeten namelijk afspraken gemaakt worden over de onderdelen van het wegennet, aantallen voertuigen - in Vlaanderen rijdt op dit moment één LZV, daar waar in Nederland meer dan duizend LZV’s gebruikt worden -, remproeven, technische vereisten, wederzijdse erkenning middels ontheffing dan wel vergunningverlening, etcetera.”

In voorbereiding op de beschikking bracht het Beneluxparlement vandaag al een LZV-werkbezoek bij GVT Versteijnen in Tilburg.