Duizenden werknemers doen morgen mee aan metaalstaking
UTRECHT - De intensiteit van de acties in de metaalsector wordt deze week opgevoerd. Vanaf morgen, donderdag 11 juni, gaan bedrijven zoals Ardagh in Friesland en Overijssel en Polynorm in Bunschoten in staking, is er een actie bij Nedcar in Limburg en worden in Nijmegen, Emmen en Alblasserdam regionale acties gehouden waaraan tientallen bedrijven meedoen. In totaal worden enkele duizenden stakers verwacht.
Aan de regionale acties op donderdag en vrijdag doen stakers mee van bedrijven zoals Fokker, FN Steel, Heerema Zwijndrecht, IHC (alle locaties), Coatinc, Bakker Sliedrecht, VDL, Honeywell en Imtech.
Profiteren van groei
Piet Fortuin, vice-voorzitter van CNV Vakmensen: “Laat werknemers in de metaalsector profiteren van de economische groei. Dat vergt het lef van werkgevers van FME, FTW en metaalunie om in te zien dat de crisis ook in hun sector voorbij is. Daarom blijven wij actie voeren voor een moderne cao voor de 425.000 werknemers in de metaalsector waarin een fatsoenlijk loon, inspraak van werknemers over hun werktijden en meer ruimte voor scholing centraal staan."
Tot het moment dat werkgevers de loopgraven verlaten en de gesprekken over een nieuwe cao willen hervatten zet CNV Vakmensen samen met andere bonden de acties voort.
Cao's moderniseren zonder inleveren
CNV Vakmensen is voorstander van de modernisering van cao's, maar ziet dat bij werkgevers vooral oude denkbeelden over controle overheersen.
"Werkgevers moeten goed beseffen dat uitbreidingen van de cao een directe reactie zijn geweest op misstanden die in de sector hebben plaatsgevonden. Dat was toen nodig. Wij zien nu dat werknemers meer flexibiliteit nodig hebben", aldus Fortuin.
Door de veranderde economie werken meer mensen én combineren zij hun werk meer met andere taken. "Zorg en kinderopvang zijn duur, dus moet een werknemer het werk kunnen aanpassen op bijvoorbeeld de zorg voor kinderen, mantelzorg en het werk van je partner. Dit geldt ook voor je loopbaan: de tijd dat je na het doorlopen van een beroepsopleiding veertig jaar hetzelfde werk bij dezelfde werkgever deed is voorbij. Door ICT, robotisering en andere innovaties verandert de rol van de werknemer sterk in de metaalsector."
Fortuin: "Wij vinden het daarom rechtvaardig dat werknemers in deze sector de middelen krijgen om zich hierop voor te bereiden. Daar is tijd en geld voor nodig. Werknemers moeten zelf kunnen beslissen wanneer en hoe ze deze inzetten."
Groot- en kleinmetaal
In de Metalektro (grootmetaal ) werken zo’n 140.000 mensen in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw.
In de branche Metaal & Techniek (kleinmetaal) werken ongeveer 285.000 vakmensen. Zij werken in de installatie, isolatie, metaalbewerking, carrosserie en goud & zilvernijverheid.