Clicky


APM Terminals roept op tot sensor-revolutie voor veiliger havens

APM Terminals roept op tot sensor-revolutie voor veiliger havens
17-06-2015 09:48 | Bedrijfsnieuws | auteur Tine van Knijff- van Hijum

ROTTERDAM - APM Terminals riep op de jaarlijkse Europese Terminal Operators Conference (TOC) in Rotterdam op tot een 'sensor-revolutie'. "We willen overal sensoren hebben - op alle bewegende apparatuur en op alle operationele interfaces en overstappunten", aldus Alex Duca, hoofd ontwerp en automatisering bij APM. Volgens hem openen sensoren een hele nieuwe wereld van intelligente apparatuur. "Wanneer u deze mogelijkheid toepast op het ecosysteem in de hele haven, kunnen we grote sprongen maken in de supply chain. We maken onze klanten sterker, onze bedrijven beter en onze banen belangrijker."

Duca noemde de iPhone als voorbeeld, evenals nieuwe ontwikkelingen voor apps. Hij riep op deze technologie in havens te gaan gebruiken, waardoor er veiliger havens ontworpen zouden kunnen worden en de bewegingen in de wereldhandel beter begrepen zouden kunnen worden. "Sensoren leveren gegevens en data toont ons trends, veiligheidsprestaties, kosten en manieren om te verbeteren: dankzij betere diagnostiek."

Meer geautomatiseerde terminals

Frank Tazelaar, Managing Director van APM Terminals Maasvlakte II, 's werelds eerste volledig geautomatiseerde containerterminal, riep ook op tot innovatie. "De introductie van de op afstand bedienbare kraanoperaties in onze MVII terminal is een dergelijke verandering: we moeten leveranciers hebben die producten ontwikkelen met de gebruiker in het achterhoofd." De uitvoering van complexere, meer geautomatiseerde terminals noemde hij een wake-up call.

"Om complexe automatisering te ondersteunen, hebben we partners nodig die verder kijken dan hun eigen product. In de container supply chain moeten we meer samenwerken. Havenbedrijven in de supply chain wisselen niet alleen dozen uit, maar ook hoogwaardige informatie."

Afsprakensysteem met vrachtwagenchauffeurs

Een voorbeeld daarvan zijn de overeenkomsten tussen APM Terminals Maasvlakte II met vrachtwagenchauffeurs, barge- en rail-operators en expediteurs op het gebied van het delen van informatie. De terminal werkt met een afsprakensysteem met vrachtwagenchauffeurs, dat systeem is er gekomen na anderhalf jaar praten met de transportsector en het opbouwen van wederzijds vertrouwen.

Vandaag de dag komen alle vrachtwagenchauffeurs aangekondigd bij de terminal. In ruil daarvoor gebruikt APM Terminals de afsprakeninformatie voor snellere en meer consistente doorlooptijden voor de supply chain en de vrachtwagenchauffeur.