Clicky


Rutges Cargo Logistics & Warehousing Schiphol failliet - UPDATE

Rutges Cargo Logistics & Warehousing Schiphol failliet - UPDATE
18-06-2015 11:21 | Faillissementen | auteur Marcel van der Voort

SCHIPHOL – De rechtbank Amsterdam heeft afgelopen dinsdag Rutges Cargo Logistics & Warehousing failliet verklaard. Dit is een doorstartconstructie van het eerder gesneuvelde transportbedrijf Rutges Cargo BV.

Er werken bij het failliete bedrijf 100 mensen. "Die zullen hun ontslag krijgen", meldt curator mr. E. Pandelitschka, die kantoor houdt in Amsterdam.

"In 2013 en 2014 zijn er grote verliezen geleden. Vanwege hoge kosten, zoals de dure huisvesting op Schiphol", vertelt hij verder.

"Ze werken door. Dat maakt een doorstart realistischer. Er hebben zich diverse doorstart-kandidaten bij mij gemeld. Wij zetten in op een doorstart van de gehele onderneming. Het bedrijf verzorgt vooral de pendeldiensten op Schiphol. En vervoert dikwijls farmaceutische producten.”

"Achteraf kan je zeggen dat de doorstart na het faillissement van Rutges Cargo BV niet goed is gegaan. Hoewel er halverwege 2014 wel hoop was dat er winst gedraaid zou worden. Er zijn echter een paar grote klanten vertrokken. Het wagenpark is deels eigendom en voor een groter deel geleased.”

"Het personeel reageert verdrietig. Er zijn ook medewerkers die het faillissement zagen aankomen. De directie is geschrokken. De twee huidige directeuren hebben zich ingezet, maar het bedrijf niet kunnen redden."

Financiële schade

Jelske van Dijk van Stichting VNB / FNV reageert: “Dit faillissement is heel spijtig. Verschillende werknemers hebben binnen korte tijd 2 faillissementen meegemaakt. Naast dat ze hun werk kwijt raken, krijgen ze ook te maken met financiële schade.”

“Deze doorstart van Rutges Cargo BV had aanvankelijk hobbels in de weg. Wij hebben goede afspraken kunnen maken. Nadat de eigenaar was overleden heb ik de nieuwe bazen gevraagd naar de verwachtingen. Er was geen sprake van dat het mis zou gaan.”

“De curator heeft al contact met mij gezocht. Ik vind het een goed teken dat hij dat uit zichzelf doet. Dat is heel positief”, laat ze weten.

Goed mis

Het ging medio november 2012 goed mis bij het toenmalige Rutges Cargo BV. Er is uitstel van betaling gevraagd en verleend. Er waren op dat moment 85 personen in dienst. De directie heeft erkend dat de gang naar de rechtbank nodig was vanwege financiële problemen. Ze wilden een reorganisatie, maar daaraan wilde het UWV niet meewerken. Vervolgens kwam er een faillissement.

FNV-bestuurder Reinier Stroo toonde zich al snel verbaasd. Hij wist aanvankelijk niet van de geldproblemen. Wel dat ze 2 grote klanten hadden binnen gehaald: KLM en UPS. Voor 40 personen werk en geld in het laadje.

Doorgestart

Op 1 december van dat jaar is het failliete bedrijf doorgestart als naam Rutges Cargo Logistics & Warehousing BV. Met als directeur de Chinees Jimmy Yeh. Hij was daarvoor een goede klant van Rutges Cargo. Later zijn er 2 andere directeuren in zijn plaats gekomen.

Hij heeft 48 van de 85 werknemers een baan gegeven. De curator van het eerste faillissement mr. P. Schaink sloot niet uit dat meer oud-werknemers een baan kregen.

Bij Rutges Cargo Logistics & Warehousing vertelt sales-manager Brian Douglas: "Op verzoek van de curator wordt er inderdaad doorgewerkt. Het is gebruikelijk in dit soort situaties dat doorstart kandidaten zich melden. Het personeel gedraagt zich professioneel", meldt hij.