Clicky


Grieks parlement stemt voor referendum

Grieks parlement stemt voor referendum
28-06-2015 10:09 | Buitenland | auteur De Redactie

ATHENE (ANP) - Het Griekse parlement heeft in de nacht van zaterdag op zondag ingestemd met het plan een referendum te houden over het financiële reddingsplan voor het land. De volksraadpleging zou op 5 juli moeten plaatsvinden.

Het voorstel werd door een ruime meerderheid van de parlementariërs goedgekeurd. Er werd 178 keer voor het referendum gestemd, 120 parlementariërs waren tegen.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zijn landgenoten opgeroepen tegen het ,"beledigende" reddingsplan te stemmen. Volgens de premier geeft een 'nee' zijn land een sterkere onderhandelingspositie. "Het referendum zal plaatsvinden, of onze partners dat willen of niet", zei de premier.

Ophef

De plotse aankondiging van het referendum en het negatieve stemadvies van de Griekse regering leidde zaterdag al tot ophef in Brussel. Athene vroeg om een verlenging van het steunprogramma, dat dinsdag om middernacht afloopt, totdat de uitslag van de volksraadpleging bekend was. De eurolanden bleken daar niets voor te voelen.

Niet alleen de geldschieters van het noodlijdende land werden verrast door het plan van Tsipras. Ook de Griekse onderhandelaars in Brussel werden volgens een EU-functionaris compleet overvallen door het nieuws, dat via Twitter binnenkwam. Kort daarna verlieten de Grieken het overleg met vertegenwoordigers van de EU en het IMF.