Clicky


Farm Trans wraakt rechter in 'uitbuitingszaak'

Farm Trans wraakt rechter in 'uitbuitingszaak'
29-06-2015 14:04 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

BERGEN OP ZOOM - Het kort geding dat vakbond FNV tegen transportbedrijf Farm Trans had aangespannen, was vanochtend wel van heel korte duur. Farm Trans heeft de rechter gewraakt, bevestigde de rechtbank.

Dat wil zeggen dat het bedrijf vindt dat de rechter in de zaak mogelijk niet onpartijdig is. Een speciale wrakingskamer moet nu beslissen of de rechter moet worden vervangen. De rechtbank Zeeland-West-Brabant probeert het verzoek snel te behandelen, liet een woordvoerster weten.

De zaak diende vanochtend voor de kantonrechter in Bergen op Zoom. FNV beschuldigt Farm Trans van uitbuiting, verdringing op de arbeidsmarkt en concurrentievervalsing.

'FNV Transport en Logistiek is een spookbedrijf'

"FarmTrans heeft in de rechtbank gezegd dat de FNV Transport en Logistiek een spookbedrijf is", vertelt Edwin Atema van FNV. Volgens de advocaat van Farm Trans is de stichting FNV Transport en Logistiek geen zelfstandig rechtspersoon. "De rechter reageerde daar nogal geprikkeld op: hij wilde doorgaan met de rechtszaak", aldus Atema.

"Daarop heeft Farm Trans de rechter gewraakt. Een bedrijf dat zelf dagelijks de wet overtreedt, heeft blijkbaar zelf geen vertrouwen in de rechterlijke macht."

"Nu hebben we nog niet inhoudelijk de zaak kunnen behandelen", verzucht de vakbondsman. "Dat betekent dat Farm Trans nu weer een paar weken uitstel heeft en dus nog meer tijd heeft om Poolse werknemers uit te buiten."

De FNV heeft er echter alle vertrouwen in dat het wrakingsverzoek zal worden afgewezen.

Pools basisloon

Het transportbedrijf uit Zevenbergen laat volgens de FNV Poolse chauffeurs tegen Poolse lonen vanuit Nederland aardappels vervoeren, in plaats van hen het Nederlandse cao-loon te betalen. Het basisloon van de Polen zou vijfhonderd euro per maand zijn. De vakbond wil dat deze situatie stopt.

Farm Trans was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar, maar legde eerder uit dat de Polen in dienst zijn van de Poolse vestiging van het bedrijf en nauwelijks in Nederland rijden. Van uitbuiting is volgens het bedrijf geen sprake.

FNV won onlangs een vergelijkbare zaak tegen een transportbedrijf uit het Brabantse Erp, dat Hongaarse chauffeurs hier liet rijden. De rechter oordeelde dat zij volgens de Nederlandse cao betaald moeten worden. (ANP)