Clicky


Kort geding om Touractie politie te stoppen

Kort geding om Touractie politie te stoppen
29-06-2015 17:32 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG (ANP) - Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb spannen een kort geding aan tegen de politiebonden om de CAO-actie zondag tijdens de Tour de France tegen te houden. Dat meldden de politiebonden maandag. Het besluit is genomen nadat de bonden maandag in een gesprek met hen hadden laten weten niet van de actie af te zien.

Politiepersoneel wil zondag 5 juli de start van de tweede etappe in de Tour de France van Utrecht naar Neeltje Jans vertragen. De betrokken bonden hadden al aangekondigd dat ze hun acties om een betere cao deze zomer zouden verharden, als verantwoordelijk minister Van der Steur niet met een beter cao-bod komt. Het politiepersoneel voert al meer dan vijftien weken actie. Sail Amsterdam is één van de genoemde doelwitten.

De politie wil een grote verkeerscontrole houden op de reclame-karavaan, die vooruit rijdt op de wielrenners. De controle staat gepland op de Erasmusbrug in Rotterdam.

De minister en Aboutaleb spannen nu een kort geding aan, omdat de actie in hun ogen een probleem vormt voor de openbare orde en veiligheid, laat een woordvoerder weten. Ook vinden ze dat met deze actie ,,misbruik'' wordt gemaakt van de bevoegdheid van de politie om controles te houden.

Burgemeester Aboutaleb: ,,Ik betreur deze acties en vind het ook onbegrijpelijk dat dit evenement, waar zoveel wielerliefhebbers naar uitkijken, wordt aangegrepen om actie te voeren. Zoals vele Nederlanders heb ik sympathie voor de politiemensen die voor een betere cao opkomen. Maar ik vind niet dat dat doel op deze manier moet worden bereikt.''

De bonden benadrukken dat de openbare veiligheid voorop staat, ook tijdens de actie. Die komt volgens hen niet in het geding. ,,De politiemensen die meedoen aan de actie blijven inzetbaar voor calamiteiten.''

Ook een dag eerder staat overigens een actie gepland. Dan gaan de rijksambtenaren actievoeren tijdens de rit op zaterdag door tussen 13.00 en 14.00 uur op het parcours te fietsen. De rit begint om 14.00 uur. De politiebonden steunen ook deze actie.