Clicky


'Nieuwe vakbondsacties in grafische sector'

'Nieuwe vakbondsacties in grafische sector'
08-07-2015 09:41 | Binnenland | auteur De Redactie

DEVENTER (ANP) - Werknemers in de grafische sector gaan weer actie voeren voor een betere cao. Dinsdagmiddag beginnen de vakbonden met een ledenraadpleging bij de drukkerij van Roto Smeets in Deventer. Ze roepen werknemers op om de fabriek uit te komen en voor het gebouw te overleggen over verdere acties.

In de eerste weken van juni voerden drukkers en andere grafische werknemers op veel plaatsen ook al poortacties en werkonderbrekingen. In Hoogeveen hielden ze een 24-uursstaking. Begin deze maand liepen de cao-onderhandelingen met de werkgevers opnieuw vast. Dinsdag om 06.00 uur verliep een tweede ultimatum van de bonden, meldde FNV. Volgens de bonden houden de werkgevers halsstarrig vast aan hun eis dat ze per bedrijf loonafspraken willen kunnen maken buiten de vakbond om.

Roto Smeets is de grootste drukkerijgroep van Nederland en telt verscheidene vestigingen. Directeur personeelszaken Richard van den Berg van het bedrijf is tevens voorzitter van de cao-onderhandelaars van werkgeversorganisatie KVGO.

In Deventer zit de diepdrukdivisie van Roto Smeets. Daar worden volgens de bonden de grote partijen gedrukt, waaronder tijdschriften als Donald Duck en Libelle.

Drukkerijen in Nederland hebben al jaren moeite om voldoende opdrachten binnen te slepen, mede door de digitalisering. Volgens het economisch bureau van ING daalt de binnenlandse omzet van de branche dit jaar naar verwachting voor het achtste jaar op rij, volgens de jongste raming met 8 procent. Sinds 2007 is daarmee 48 procent van de omzet op de Nederlandse markt verdampt. De export zit de laatste jaren wel in de lift. De drukkerijen halen inmiddels bijna 30 procent van hun omzet uit het buitenland.

In de grafische sector werken meer dan 20.000 mensen. Ook in veel andere sectoren zijn de cao’s vastgelopen en voeren werknemers actie voor een loonsverhoging en meer werkzekerheid. De bonden organiseren onder meer werkonderbrekingen en stakingen bij bij de douane, in gevangenissen, bij de ambulances, de politie en sociale werkplaatsen.