Clicky


Koninklijke onderscheiding voor logistieke ANWB-man Rolf van der Loo

Koninklijke onderscheiding voor logistieke ANWB-man Rolf van der Loo
13-07-2015 14:51 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

RIJSWIJK – Rolf van der Loo (74) heeft zaterdag een koninklijke onderscheiding uitgereikt gekregen in Rijswijk. Van der Loo heeft vele jaren bij de ANWB gewerkt, onder andere als projectleider optimalisering goederenvervoer. Hij sloot zijn loopbaan af als manager verkoop en logistiek.

Na zijn pensionering is Van der Loo actief gebleven als vrijwilliger bij de Vereniging van Gepensioneerden ANWB. Daarnaast is hij al jaren actief bij de Scouting. De combinatie van al deze feiten zorgde ervoor dat Rolf van der Loo zaterdag verrast mocht worden met een lintje.

Van der Loo ambieerde vroeger een hele andere carrière: op de grote vaart bij de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij (KNSM). “Ik was tweede stuurman, maar de vloot van de KNSM kromp enorm in. Het ging op dat moment helemaal niet goed met de Nederlandse koopvaardij.”

'Gouden jaren van de ANWB'

Daarom besloot de toen nog jonge Rolf het over een heel andere boeg te gooien: op 1 augustus 1968 werd hij aangenomen bij de ANWB Alarmcentrale. “Dat was toen nog heel klein: we zaten met tien man op kantoor in Den Haag.”

Van der Loo werkte zeventien jaar bij de Alarmcentrale. “Dat waren de gouden jaren van de ANWB. In die tijd is de organisatie enorm gegroeid.”



Vaartuig-supplement

In die tijd was de internationale reis- en kredietbrief hét document voor repatriëring van voertuigen uit het buitenland. Van der Loo bedacht een aanvullend document: het vaartuig-supplement. Hierdoor konden ook (grote) vaartuigen opgehaald worden.

“Zo hebben we eens een schip uit Duitsland teruggehaald waarvan de schipper was overleden. Met een dieplader en een havenkraan hebben we dat schip uit het water gehaald en over de weg vervoerd naar Nederland. Ik heb zelfs zelf wel eens een jacht teruggevaren vanuit Zeeland.”

Goederenvervoer professionaleren

Van der Loo werd gevraagd voor andere functies bij de ANWB. Zo was hij specialist zware schade en chef van de transportafdeling. Daarna mocht hij een project opstarten om het goederenvervoer binnen de ANWB te professionaliseren.

“Daar mocht ik twee jaar over doen: de bevoorrading van de kantoren en de vestigingen in het land professionaliseren: de inkoop, opslag en distributie. Ik heb meegewerkt aan het ontwikkelen van een logistiek systeem.”

Manager verkoop en logistiek

De laatste stap in zijn professionele carrière was het opzetten van een afdeling verkoop binnendienst. Van der Loo was hier manager verkoop en logistiek. “Op mijn zestigste ben ik gestopt, ik heb van de mogelijkheid gebruikgemaakt om met prepensioen te gaan. Mijn vrouw had ook een goede baan, we zijn tegelijk gestopt en achteraf was dat goed. We hebben nog vijf mooie jaren samen gehad voor zij ziek werd en overleed.”



Vereniging van Gepensioneerden

Nadat Van der Loo in 2001 met pensioen ging, hield zijn betrokkenheid bij de ANWB niet op. Hij werd lid van de Vereniging van Gepensioneerden ANWB. Later kwam hij ook in het bestuur en tot op heden is hij ledensecretaris, een ‘duofunctie’ samen met een ander lid.

'Zeer vereerd'

Van der Loo is daarnaast al vanaf de jaren zeventig actief in de scouting, bij Scoutinggroep De Jaguars in Rijswijk kreeg hij zaterdag dan ook de koninklijke onderscheiding uitgereikt. Bij Koninklijk besluit is Van der Loo vanaf heden Lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Hier had ik helemaal niet op gerekend: het was een hele grote verrassing. Ik voel me zeer vereerd.”

©Foto's: Erwin Dijkgraaf