Clicky


CNV-voorzitter roept minister Asscher op: 'Repareer berekening WW-dagloon'

CNV-voorzitter roept minister Asscher op: 'Repareer berekening WW-dagloon'
16-07-2015 09:15 | Financieel | auteur Tine van Knijff- van Hijum

DEN HAAG - "Veel mensen dreigen door een nieuwe wijze van berekenen een veel lagere WW-uitkering te krijgen en daarmee in grote problemen te komen. Dat kan niet de bedoeling zijn van de gewijzigde regelgeving. Ik roep de minister op zo snel mogelijk de berekening van het zogenoemde dagloon te repareren.", aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen. Hij reageert daarmee op een verandering in de rekenwijze voor het recht op WW, die per 1 juli is ingegaan.

Het dagloon waar de CNV voorzitter-naar verwijst is het gemiddeld verdiende loon per dag waarover de hoogte van de WW-uitkering wordt berekend. Voor 1 juli werd het dagloon nog berekend door het loon -verdiend in het jaar voorafgaand aan de werkloosheid- te delen door het aantal gewerkte dagen. Als er niet het gehele jaar was gewerkt, telden alleen de daadwerkelijk gewerkte dagen bij de laatste werkgever voor de berekening van de WW hoogte.

Maar vanaf 1 juli wordt het loon van het jaar voorafgaand aan de WW gedeeld door het totaal aantal werkdagen in een jaar (261), ongeacht of er nu wel of niet het hele jaar is gewerkt. Dit betekent een veel lager gemiddeld dagloon en dus een veel lagere basis voor een WW-uitkering.

Strop voor mensen met tijdelijke baan

De nieuwe regeling levert vooral voor mensen die niet het hele jaar hebben gewerkt een grote strop op, zoals starters of herintreders, maar ook mensen die vanuit de WW een tijdelijke baan accepteren kunnen negatieve gevolgen ondervinden van de nieuwe rekenmethode.

Daarbovenop is een extra nadeel van de nieuwe rekenmethode dat in de meeste gevallen de laatste maand voorafgaand aan de WW, en soms zelfs twee maanden, niet meegerekend kunnen worden vanwege administratieve redenen. In dat geval wordt de strop nog groter.

Maurice Limmen: WW-rechten onterecht uitgekleed

De CNV-voorzitter is er niet op tegen dat er voor de berekening van het dagloon wordt teruggekeken naar het daadwerkelijk ontvangen loon in het voorafgaande jaar. Maar dan moet dat gedeeld worden door het aantal dagen dat ook daadwerkelijk is gewerkt.

"Anders worden de WW-rechten onterecht flink uitgekleed en levert de WW niet meer waarvoor het is bedoeld, namelijk inkomenszekerheid bij werkloosheid. Voor sommige mensen wordt dan het gat tussen het loon uit werk en de hoogte van de WW-uitkering onaanvaardbaar te groot. Mensen zien dit niet aankomen, zij verwachten een WW-uitkering gebaseerd op zeventig procent van het laatst verdiende loon en kunnen zo dus in grote problemen komen. Dat moeten we niet willen, daarom heb ik de minister opgeroepen dit zo snel mogelijk te repareren."

'Weinig aandacht voor deze verandering'

De nieuwe regels zijn begin april door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gepubliceerd in het zogenaamde Dagloonbesluit. Omdat dit lagere regelgeving is hoeft dit besluit niet langs de Tweede Kamer.

Limmen: "Er is te weinig aandacht voor deze verandering in de regelgeving. Het UWV besteedt er sinds kort aandacht aan. Maar ik denk niet dat veel mensen al in de gaten hebben wat dit voor hen gaat betekenen. Ik verwacht in de loop van augustus de eerste meldingen van onze leden die na 1 juli een WW-uitkering hebben moeten aanvragen. Zij hebben dan een brief van het UWV ontvangen met daarin de veel lagere berekening van hun WW."