Clicky


Tata Steel schrapt honderden banen

Tata Steel schrapt honderden banen
16-07-2015 12:26 | Algemeen | auteur De Redactie

LONDEN (ANP) - Tata Steel schrapt ruim zevenhonderd banen, hoofdzakelijk bij zijn vestiging in het Britse Rotherham. Dat maakte de staalproducent, die onder meer ook eigenaar is van het voormalige Hoogovens in IJmuiden, donderdag bekend.

Tata Steel grijpt in omdat de winstgevendheid van zijn Britse fabrieken onder druk staat. Door het dure pond is het aantrekkelijker geworden om staal te importeren uit andere landen. Bovendien liggen de kosten van elektriciteit meer dan twee keer zo hoog dan bij concurrenten in andere Europese landen.

Het bedrijf zegt gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te willen vermijden door de getroffen werknemers te herplaatsen. Het bedrijf blijft in de regio werk bieden aan zo'n 1500 mensen, zei directeur Karl Köhler van de Europese activiteiten van Tata Steel.

De Britse tak van het staalconcern heeft de afgelopen jaren naar eigen zeggen veel geïnvesteerd in de productie van hoogwaardig staal, met name voor de lucht- en ruimtevaart. Dat werk wordt ondermijnd door de forse verslechtering van de concurrentiepositie. De Britse regering doet daar veel te weinig aan, meent het bedrijf.