Clicky


Stomdronken drugsdumper rijdt zonder rijbewijs in vrachtwagen: 18 maanden cel geëist

Stomdronken drugsdumper rijdt zonder rijbewijs in vrachtwagen: 18 maanden cel geëist
17-07-2015 14:16 | Transport | auteur Redactie [TK]

ZUTPHEN - Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Zutphen 18 maanden gevangenisstraf tegen een man geëist voor het dumpen van drugsafval in Roden en het vervoeren van amfetamine in Heerde en Roden.

Volgens de officier van justitie heeft de man in totaal minimaal 20.930 liter aan amfetamine en drugsafvalstoffen vervoerd en 9700 liter gevaarlijk afval onbeheerd achtergelaten en gedumpt in Roden.

Vaten verloren, vloeistof gelekt

“Een verdachte die volledig onverschillig op 16 mei 2014 zonder juist rijbewijs in een grote vrachtwagencombinatie geladen vol gevaarlijk chemisch drugsafval is gestapt, terwijl hij alcohol had genuttigd. Die vervolgens zonder te controleren of die grote combinatie juist was geladen is vertrokken, vaten heeft verloren en vloeistof heeft gelekt, onder andere op de locatie waar hij de aanhanger onbeheerd achter liet", aldus de officier van Justitie. 

Selfie met de vrachtwagen

"In plaats van het nemen van veiligheidsmaatregelen heeft hij doodleuk een foto gemaakt van zichzelf met de vrachtwagencombinatie”, voegde de officier van Justitie daaraan toe.

Volgens haar is diezelfde verdachte, nadat de dumping en het verlies van vaten breed in de pers is geweest, nogmaals met die vrachtwagen op pad gegaan, geladen vol met drugsafval en amfetamine.

Essentiële rol in drugsprocesketen

Volgens de officier heeft de man herhaaldelijk op een onverschillige wijze grote risico’s genomen en een gevaar veroorzaakt voor de samenleving.

“Verdachte, die geen onbekende is van justitie, heeft daarmee een essentiële rol gespeeld in een drugsprocesketen en daarmee ook wellicht geld verdiend. Hij was een onmisbaar onderdeel van de keten, net als de laborant, de inkoper en de dealer. Hij heeft willens en weten risico’s voor mens en milieu genomen en anderen opgezadeld met aanzienlijke kosten", aldus de officier van justitie.

Gelet hierop vindt zij een gevangenisstraf van 18 maanden op zijn plaats. Tevens vordert zij een schadevergoedingsmaatregel voor de gemeente die is getroffen.