Clicky


Geen info van Facebook over seksfilmpje

Geen info van Facebook over seksfilmpje
20-07-2015 19:43 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Facebook heeft nog altijd geen informatie gegeven over degene die een seksfilmpje van een vrouw op de website heeft gezet. De rechter in Amsterdam had dat vorige maand opgedragen. De deadline verliep vorige week, maar Facebook houdt vol dat het de gegevens helemaal niet heeft. Dat heeft advocaat Thomas van Vugt maandag gezegd na een bericht van RTL Nieuws.

Op het filmpje is de 21-jarige Chantal uit het Brabantse Werkendam te zien. Haar ex-vriend heeft gefilmd, maar hij zegt dat hij niet degene is die het online heeft gezet. Chantal wil weten wie het dan wel heeft gedaan en had Facebook daarom voor de rechter gedaagd. ,,De opname is zeer expliciet en zij is volledig herkenbaar. Iedereen die zij kent, heeft het gezien of loopt rond met het filmpje op de telefoon. Dat is heel erg heftig. Ze is er kapot van'', zegt Van Vugt.

Nu Facebook de gebruikersgegevens niet heeft verstrekt, moet een onafhankelijke deskundige toegang krijgen tot de systemen van het netwerk, een van de grootste sites ter wereld. De expert moet kijken of er inderdaad niets meer te vinden is, zoals Facebook zegt. Het is nog niet bekend wie dat moet doen en hoe lang het werk vergt. "Dat hangt ook af van de instelling van Facebook, of ze volledig meewerken of niet. De houding van Facebook tot nu toe geeft mijn cliënte weinig hoop", aldus Van Vugt.

Facebook zei dat de gegevens van de uploader al in februari voorgoed zijn gewist, voordat Chantal de zaak had aangespannen. Van Vugt twijfelt eraan. "Alle accepterende vrienden en vriendschapsverzoeken, met data en tijdstippen: alles slaat Facebook op", zei de advocaat bij het proces.