Clicky


FNV in hoger beroep na uitspraak in Heiploeg rechtszaak

FNV in hoger beroep na uitspraak in Heiploeg rechtszaak
28-07-2015 16:00 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

ALMELO - De kantonrechter in Almelo heeft vanmiddag uitspraak gedaan in de zaak die de vakbonden hadden aangespannen tegen garnalenverwerker Heiploeg uit Zoutkamp. De rechter wees de vorderingen van de bonden af.

Volgens de rechter was er sprake van een faillissement, waardoor er geen sprake kon zijn van 'overgang van onderneming'. Het feit dat er sprake was een pre-pack faillissement, maakt daarin volgens de kantonrechter geen verandering.

Zuidema: 'Zwaar teleurgesteld'

Petra Zuidema, bestuurder FNV: "Ik ben zwaar teleurgesteld. Dit doet geen recht aan wat er feitelijk is gebeurd. We gaan zeker in hoger beroep. We hadden graag gezien dat de rechter vragen had gesteld aan het Europese Hof van justitie over de uitleg van de richtlijn ten zake 'overgang van onderneming'. Het Europese hof is de enige die echt kan zeggen hoe het in elkaar steekt."

De FNV blijft zich verzetten tegen dit soort constructies. Zuidema: "Het kan niet zo zijn dat pre-pack gebruikt gaat worden door bedrijven om te reorganiseren ten koste van de arbeidsvoorwaarden van de werknemers. We gaan in hoger beroep bij het gerechtshof van Leeuwarden / Arnhem."

Heiploeg en Parlevliet & Van der Plas

Garnalenverwerker Heiploeg uit Zoutkamp ging in januari 2015 failliet en maakte meteen een doorstart onder de vleugels van visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas. Daarbij werden de werknemers benadeeld. Negentig werknemers verloren hun baan  en de overige 210 werknemers mochten aan de slag bij de nieuwe Heiploeg, maar betaalden daarvoor een zware prijs in de vorm van slechtere arbeidsvoorwaarden.
De vakbonden pleitten dat er sprake was van 'overgang van onderneming', waardoor de werknemers er recht op hadden mee over te gaan met behoud van hun arbeidsvoorwaarden. 

Pre-pack faillissement

Heiploeg maakte gebruik van de omstreden pre-pack methode, waarbij een curator in alle stilte een faillissement en snelle doorstart voorbereidt. Pre-pack (voluit pre-packaged sale) is een uit Engeland overgewaaide methode, waarvoor in Nederland nog geen wettelijke basis is. Zuidema: "Het hele proces voltrok zich in zeer korte tijd af, volledig buiten het zicht van ondernemingsraad en vakbonden. De belangen van de werknemers speelden daarbij een ondergeschikte rol. Het productieproces heeft geen moment stilgelegen, de organisatiestructuur is dezelfde, de klanten zijn nog steeds dezelfde. Daarom zijn wij van mening dat er sprake was van 'overgang van onderneming'.