Clicky


Recordopname pre-let logistiek

Recordopname pre-let logistiek
06-08-2015 11:26 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - De vraag van gebruikers naar logistiek vastgoed in Nederland blijft sterk toenemen. Het opnamevolume steeg in de eerste helft van 2015 met 124% naar een totaal van 705.000 m², de hoogste opname in H1 ooit sinds CBRE de cijfers in kaart brengt. Opvallend is het historisch hoge aandeel pre-let transacties, transacties waarbij de huurder en ontwikkelaar al voor de bouw tot overeenstemming zijn gekomen. Dit is met name ingegeven door de behoefte van de gebruiker aan moderne en grootschalige ruimte.

Ook de vraag naar bestaande bouw was bovengemiddeld groot, zo blijkt uit de Industrial MarketView van de internationale vastgoedadviseur.

Dries Castelein, Senior Director Industrial & Logistics: "Noemenswaardig is de evenwichtige geografische spreiding van de opname. De groei concentreerde zich in het begin van de herstelperiode vooral in de traditionele logistieke knooppunten in het zuidoosten van ons land. Nu signaleren wij ook meer vraag naar logistiek vastgoed in de A15-zone en de regio’s in het midden van Nederland."

Vooral de vraag naar moderne distributieruimte blijft sterk en wordt gevoed door een groeiende pijplijn met nieuwbouwontwikkelingen. Door recente opleveringen is de leegstand licht toegenomen. Met leegstandscijfers die voor nieuwbouw en bestaande bouw respectievelijk rond de 4,0% en 6,6% liggen blijven de marktcondities voor logistiek krap. Voor multi-let bedrijfsruimte ligt de leegstand traditioneel hoger, momenteel rond de 11,6% in de G4.

Het beleggingsvolume liep enigszins terug ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014. In totaal werd circa € 618 miljoen aan bedrijfsruimte verhandeld. Dit is vooral te verklaren door een gebrek aan beleggingsproduct. Waar het beleggingsvolume vorig jaar nog werd gestuwd door enkele grote portefeuilles, waren dit jaar tot nu toe vooral single-assets op de markt.

Groeiende handelsvolumes wijzen erop dat de vraag naar distributiecentra in de loop van het jaar op peil zal blijven, wat bovendien de nieuwbouwproductie ten goede komt. Ook beleggers richten hun pijlen in toenemende mate op nieuwbouw. Door het beperkte aanbod en de aanhoudende beleggingsdruk blijven de aanvangsrendementen onder verdere neerwaartse druk staan.