Clicky


'Voetbal kan vaker zonder politie'

'Voetbal kan vaker zonder politie'
10-08-2015 09:21 | Sport | auteur Redactie [FE]

ALKMAAR (ANP) - Dat bij voetbalwedstrijden politie wordt ingezet, is te vanzelfsprekend geworden. Dat vindt de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge. In Trouw van maandag zegt hij: "burgemeesters en politie schieten te vanzelfsprekend in de reflex dat ze risico's willen uitsluiten. Maar een risicoloze samenleving bestaat niet. Wie elk risico wil uitbannen zit op het verkeerde spoor".

Bruinooge zei dit na de wedstrijd AZ - Ajax van zondag, die rustig is verlopen zonder politie, want die staakte. Bruinooge besloot desondanks de wedstrijd door te laten gaan. De clubs zetten wel meer stewards en verkeersregelaars in.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vindt het positief dat wordt nagedacht over minder inzet van politie bij voetbalwedstrijden. "Als dit de bijvangst is van de cao-acties, dan is dat goed. Bedenk wel dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Als het een keer misgaat, zijn we weer terug bij af." Volgens Van de Kamp besteedt de politie jaarlijks minstens 330.000 uur aan eredivisiewedstrijden.

Ook VVD-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema denkt dat het goed zou zijn als er minder politie bij voetbalwedstrijden hoeft te worden ingezet en hij hoopt dat burgemeesters daar vaker toe beslissen.