Clicky


Export bloemen en planten gestegen

Export bloemen en planten gestegen
18-08-2015 13:28 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AALSMEER (ANP) - De exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland tot en met juli is in vergelijking met vorig jaar 3,5 procent gestegen tot bijna 3,5 miljard euro. Bij de snijbloemen was de toename 6,5 procent tot 2,2 miljard euro. De pot- en tuinplanten staan op een achterstand van bijna 3 procent op 1,3 miljard euro, meldde brancheorganisatie VGB dinsdag.

In zes van de toptienbestemmingen realiseerden de Nederlandse exporteurs een groei die een daling bij de vier achterblijvers ,,ruim compenseert''. De Nederlandse groothandel exporteert bloemen en planten naar zo'n 105 landen.

In juli was er sprake van een bovengemiddelde groei van ruim 5 procent en een exportomzet van 347 miljoen euro. Alleen in 2007 lag de exportomzet in de juli maand nog hoger. De snijbloemenomzet klom in juli met 6,8 procent tot 216 miljoen euro. Bij de pot- en tuinplanten was er in deze maand een krimp van ruim 1 procent.

In omzet is de krimp tot en met juli op Duitsland het grootst met 43 miljoen euro tot nipt 1 miljard euro (min 4 procent). In procenten (25 procent) was de krimp naar Rusland groter (min 37 miljoen euro tot 113 miljoen euro). Maar alleen al de stijging op Engeland met 18 procent (plus 86 miljoen euro tot 578 miljoen) compenseert deze daling in de toptienexportlanden.

Met bloemen staan de Verenigde Staten met een omzetwaarde van 57 miljoen euro net bij de tien beste afzetbestemmingen. Maar qua totale omzetwaarde staat Amerika op de twaalfde plek. Dat is voor een groot deel toe te schrijven aan de gestegen koers van de dollar.