Clicky


Urker visser na ruim 47 jaar geïdentificeerd

Urker visser na ruim 47 jaar geïdentificeerd
21-08-2015 14:01 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

URK (ANP) - Meer dan 47 jaar nadat het Urker vissersschip UK 91 met vijf bemanningsleden aan boord verging, is een van de opvarenden alsnog geïdentificeerd. Het gaat om de toen 28-jarige Albert Zwaan. Hij was al die tijd als anonieme drenkeling begraven op een speciale begraafplaats op Schiermonnikoog, bevestigt de gemeente Urk vrijdag.

De identificatie is gebeurd door DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Familie van de visser had in juni van dit jaar DNA afgestaan en dat is vergeleken met genetisch materiaal in de databank voor vermiste personen. "Er bleek snel een match", zegt Izanne de Wit-van de Linde van het coldcaseteam Midden-Nederland.

De UK 91 verging tijdens een storm op 24 januari 1968 zo'n 20 kilometer ten noorden van Ameland. Maanden later spoelde een stoffelijk overschot aan op Schiermonnikoog, maar met de techniek van toen kon niet worden vastgesteld wie het was. Dat blijkt nu om Zwaan te gaan.

Het coldcaseteam en het NFI zijn begin deze zomer op Urk geweest. "Familieleden van 32 vermiste vissers zijn in de gelegenheid gesteld om DNA af te staan'', vertelt De Wit-van de Linde. "Veel mensen hebben dat ook gedaan."

Op de begraafplaats op Schiermonnikoog zijn vorig jaar vijf graven geopend om DNA-materiaal af te nemen. Om redenen van privacy wil het coldcaseteam niet zeggen of familie van de andere bemanningsleden van de UK 91, die evenmin zijn teruggevonden, zich ook heeft gemeld.

De identificatie maakt deel uit van een groot project om de zevenhonderd onbekende doden die in Nederland liggen begraven alsnog een naam te geven.