Clicky


België met buurlanden in gesprek over treinen

België met buurlanden in gesprek over treinen
22-08-2015 17:22 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Charles Michel wil met Nederland, Frankrijk en Duitsland snel overleggen over de veiligheid op de internationale treinen. Samen met de buurlanden wil Michel onder meer werken aan een strengere controle op de bagage en de identiteit van de reizigers op de stations en in de Thalystreinen.

Michel zei zaterdag na afloop van veiligheidsoverleg dat België zelf al naar aanleiding van de aanslag op de Thalystrein naar Parijs begint met het inzetten van extra politiemensen in de treinen en op de stations. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant zei dat reizigers rekening moeten houden met bagagecontroles. Ze riep reizigers op rekening te houden met deze maatregel en zich op tijd aan te melden op de perrons.

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS liet weten dat sinds vrijdagavond al extra politiemensen en beveiligers patrouilleren op de Thalysperrons in Brussel-Zuid. Volgens de NMBS is er ook al politie aan boord van elke Thalys. Volgens een woordvoerster van de Belgische spoorwegmaatschappij betreft het in eerste instantie uitsluitend Franse patrouilles, maar er zou ook over een Belgische en Nederlandse inbreng worden gesproken.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat minister Ard van der Steur zal aansluiten bij de besprekingen over de veiligheid in treinen. Maar over concrete beveiligingsmaatregelen wilde hij niets kwijt. Wel benadrukt de zegsman dat beveiligingsmaatregelen steeds aan de hand van de actualiteit worden bekeken. Ook wijst hij erop dat er al een tijd verscherpt toezicht is op perrons en in stations door de politie.