Clicky


Roep in Duitsland om betere beveiliging trein

Roep in Duitsland om betere beveiliging trein
24-08-2015 09:58 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BERLIJN (ANP/DPA) - Na de verijdelde aanslag op de Thalystrein naar Parijs gaan ook in Duitsland stemmen op om treinen en stations beter te beveiligen met politiemensen.

Parlementariër namens de CDU/CSU-fractie, Stephan Mayer, zegt maandag in de krant Passauer Neue Presse dat het spoorverkeer in vergelijking met de strenge controles in vliegtuigen "duidelijk kwetsbaar" is. Gelet op de islamitische terreur moet wat hem betreft de aanwezigheid van de politie worden verhoogd.

Politievakbond GdP wijst op de gewapende 'luchtmarshalls' die op vluchten eventuele terreuracties bestrijden. Naar dat voorbeeld zouden ook veiligheidsagenten in treinen moeten worden ingezet. Maar dan moet de bezetting daartoe wel de mogelijkheid bieden. "Nu zijn we nog niet in staat om zakkenrollers het werk te beletten", zegt Jörg Radeck, plaatsvervangend voorzitter van de GdP.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière ging zondag in op het veiligheidsvraagstuk. Hij zei zich niet te kunnen voorstellen "elke trein met veiligheidsagenten uit te rusten". "Daar waar grote bedreigingen zijn en we bewijzen hebben, moeten we het treinverkeer mogelijk scherper in de gaten houden."

Zaterdag zei de Belgische premier Charles Michel dat hij met Nederland, Frankrijk en Duitsland snel wil overleggen over de veiligheid op de internationale treinen. Samen met de buurlanden wil Michel onder meer werken aan een strengere controle op de bagage en de identiteit van de reizigers op de stations en in de Thalystreinen.