Clicky


Uitzendbureau moet 53 Hongaren alsnog betalen

Uitzendbureau moet 53 Hongaren alsnog betalen
26-08-2015 17:04 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN BOSCH (ANP) - Een uitzendbureau uit het Brabantse Beers moet 53 Hongaarse bouwvakkers compenseren omdat ze onderbetaald werden. De kantonrechter in Den Bosch wees woensdag het merendeel van de eisen toe in een kort geding dat vakbond FNV voor de uitzendkrachten had aangespannen.

Uitzendbureau AOK moet de Hongaren met terugwerkende kracht volgens de cao betalen en een dagelijkse vergoeding geven voor eten. Geld dat het uitzendbureau op het loon inhield als reservering voor vakantiegeld, moet alsnog gewoon worden uitbetaald. Als stok achter de deur legde de rechter een dwangsom op met een maximum van 125.000 euro.

Toch is het nog maar de vraag of AOK over de brug komt. Volgens de FNV staat het kantoor van AOK in Beers leeg en zijn de eigenaren gevlucht naar het buitenland. Het bedrijf kwam op de zitting dan ook niet opdagen. De werknemers hebben sinds de tweede week van juli geen loon meer gekregen.

"Bij deze plof-bv is niets meer te halen, dus vragen we nu zo snel mogelijk faillissement aan", zegt Masja Zwart van FNV Naleving. "Vervolgens leggen we de claim neer bij de opdrachtgevers. Volgens de nieuwe Wet Aanpak Schijnconstructies zijn zij verantwoordelijk voor de betaling."