Flinke verliezen op beurzen
AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen werden dinsdagochtend flinke verliezen geleden. Een krimp van de Chinese industrie voedde de vrees voor een afzwakkende groei van de op één na grootste economie ter wereld.
"De Europese beurzen zijn zwak begonnen aan de historisch onrustige beursmaand september en ook Wall Street lijkt straks lager te gaan openen. De zorgen over China spelen de markten opnieuw parten. De olieprijzen laten ook wilde schommelingen zien en duiken na de sterke opleving in de afgelopen dagen weer omlaag", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 2,8 procent lager op 432,80 punten. De MidKap daalde 2,2 procent naar 655,64 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 2,9 procent in.
Altice
Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de activiteit van de industrie in China in augustus is afgenomen tot het laagste niveau in drie jaar. In de eurozone nam de industriële bedrijvigheid vorige maand wel toe.
Alle 25 AEX-fondsen stonden in het rood. Grootste daler was kabelbedrijf Altice met een min van 6,7 procent. Financieel concern ING volgde met een verlies van bijna 4 procent. Achttien bedrijven verloren tussen 2 en ruim 3 procent.
In de MidKap waren ook geen stijgers te bekennen. De toeleverancier aan apotheken Fagron behoorde tot de grootste verliezers met een min van 3,8 procent, na de koerswinst van bijna 18 procent een dag eerder. Bij de kleinere bedrijven ontsnapte RoodMicrotec met een plus van 7,8 procent aan de negatieve teneur. De dienstverlener aan de chipindustrie haalde een grote order binnen van een niet nader genoemde klant.
Euro
In Frankfurt verloor Bayer 3,6 procent. Het Duitse chemieconcern blijft streven naar een aparte beursnotering van zijn divisie Material Science, die per 1 september werd omgedoopt tot Covestro. "We liggen op schema en zijn niet bezorgd over China", zei het hoofd van het polymeerbedrijf Patrick Thomas tegen de Duitse krant Rheinische Post. De beursgang is gepland voor midden 2016.
De euro was 1,1274 dollar waard, tegen 1,1195 dollar bij het Europese slot op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 3,1 procent goedkoper op 47,68 dollar. Brentolie zakte 2,8 procent in prijs en kostte 52,66 dollar per vat.