Clicky


'Industrie trekt verder aan'

'Industrie trekt verder aan'
03-09-2015 09:25 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - De productie in de Nederlandse industrie zal in de loop van het jaar verder aantrekken en ook voor de komende jaren zijn de vooruitzichten positief. Dat voorspelt ABN Amro in een donderdag gepubliceerd rapport over de industriële sector. Volgens de bank is het sentiment in de industrie goed. Bovendien zijn veel ondernemers positief over hun orderportefeuille, de vacatureontwikkeling en het economische klimaat.

Wel zit zowel de productie als de omzet nog onder het 'piekniveau' van juni 2008. De industriële productie lag in juni dit jaar 1,2 procent onder dat niveau, terwijl de omzet die maand 4,5 procent lager uitviel dan diezelfde maand zeven jaar eerder.

Dat het relatief lang duurt voordat dat het niveau van voor juni 2008 wordt overstegen, in vergelijking met andere crises zoals in de jaren zeventig en tachtig kwam volgens ABN door de recessie van 2011-2012. Die volgde relatief snel op die van 2008-2009, aldus de bank.

De buitenlandse vraag naar producten uit Nederland heeft qua omzet al lange tijd de piek van juni 2008 overschreden. Dat geldt nog niet voor de binnenlandse vraag. De omzet in juni 2015 blijkt nog altijd 16 procent onder niveau van voor de crisis te staan. Volgens ABN zijn de kredietcrisis en de stagnatie van de woningmarkt hier schuldig aan. Wel verwacht de bank dat de binnenlandse vraag dit jaar een sterke verbetering laat zien. (ANP)