Clicky


'Bedrijven sneller met betalen rekeningen'

'Bedrijven sneller met betalen rekeningen'
07-09-2015 10:11 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven zijn steeds vlotter met het betalen van hun rekeningen. Volgens economisch onderzoeksbureau Graydon bereikte het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven in het tweede kwartaal een "stiptheidsrecord''. Facturen werden gemiddeld na 42,5 dagen voldaan.

Graydon meet de snelheid waarmee rekeningen verwerkt worden al sinds 2002. In het eerste kwartaal van dit jaar duurde het gemiddeld nog 43,4 dagen voordat betalingen werden afgehandeld. Een kleine vijf jaar geleden, in het derde kwartaal van 2010, gebeurde dit pas na 46,4 dagen.

Dat bedrijven betalingsafspraken beter naleven, heeft volgens Graydon te maken met het toenemende vertrouwen bij ondernemers.

De zakelijke dienstverlening is het snelst. Daar worden facturen door de bank genomen na 38,7 dagen voldaan. Ook de land- en tuinbouw, de IT en de telecom zijn redelijk vlot. De overheid, de transportsector en de chemie zijn anderzijds nog altijd erg traag. Leveranciers van de overheid moesten afgelopen kwartaal gemiddeld wel 48 dagen op hun centen wachten, aldus Graydon.

Het betaalgedrag van bedrijven is al langer een heikel punt. Wanneer rekeningen niet snel afgehandeld worden, kunnen de ondernemingen die op het geld wachten in financiële problemen komen.