Clicky


Berging middeleeuws schip van start

Berging middeleeuws schip van start
07-09-2015 13:15 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

KAMPEN (ANP) - Rijkswaterstaat gaat deze week van start met het bergen van de middeleeuwse kogge die op de bodem van de IJssel bij Kampen ligt. Het wrak komt naar verwachting in december boven water, meldde ze maandag.

Het twintig meter lange handelsvaartuig uit de vijftiende eeuw ligt vlak voor de binnenstad. Vermoedelijk is het schip afgezonken om de verzanding van de IJssel te beïnvloeden. Het werd gevonden bij voorbereidingen voor het baggeren van de rivier. De vondst was opmerkelijk vanwege de goede staat van het wrak. Naast de kogge liggen nog een aak en punter uit dezelfde tijd.

Het bergen duurt maanden omdat eerst een damwand in de rivier wordt geslagen om de duikers te beschermen tegen de sterkte stroming. Vervolgens worden de wrakken met zuigers blootgelegd. Als eerste worden dan de punter en aak naar boven gehaald. Mogelijk gebeurt dat in september nog.

Het bergen en conserveren van de kogge kost 5 miljoen euro, aldus een woordvoerder. In mei 2016 wordt bekend of het wrak te bewaren valt.

©Foto: Wikimedia