Clicky


Voorstel: '500 miljoen euro voor boeren'

Voorstel: '500 miljoen euro voor boeren'
07-09-2015 17:37 | Financieel | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL (ANP) - Met een pakket maatregelen ter waarde van 500 miljoen euro, wil de Europese Commissie boeren in Europa tegemoet komen. Dit voorstel wordt maandag besproken door de Europese bewindslieden voor Landbouw in Brussel. Op de stoep van het overleg protesteren duizenden boeren luidkeels.

Brussel is bereid 500 miljoen euro aan Europees geld vrij te maken om de getroffen boeren te helpen. EU-lidstaten krijgen de middelen om dit geld uit te keren, bijvoorbeeld om een deel van de subsidies aan boeren eerder uit te betalen. Het pakket moet niet alleen de huidige financiële problemen van boeren verhelpen, maar ook de markten stimuleren en de hele keten verbeteren, aldus het dagelijks bestuur van de EU.

Er wordt niet aan het principe getornd dat de Europese landbouwsector meer marktgeoriënteerd moet zijn, benadrukte vicevoorzitter Jyrki Katainen van de Europese Commissie. Katainen vervangt de zieke EU-commissaris Phil Hogan (Landbouw).

Het leeuwendeel van de half miljard is bestemd voor de zuivelsector en moet vooral naar de hardst getroffen lidstaten en landbouwers gaan, stelt Brussel. Er moet zo veel mogelijk rekening worden gehouden met de specifieke situatie in elke lidstaat.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zei voorafgaand aan het overleg al dat zij wilde dat de lidstaten zelf ruimte zouden krijgen om acute problemen op te lossen. Dijksma benadrukte een duurzame oplossing na te streven en niet terug te willen keren naar de Europese boterbergen en melkplassen.

De sector lijdt onder een scherpe daling van de vraag ten opzichte van het aanbod, mede door de Russische ban op Europese landbouwproducten.