Clicky


Vervoerders schorten onderhandelingen met ProRail over gebruiksvergoeding op

Vervoerders schorten onderhandelingen met ProRail over gebruiksvergoeding op
11-09-2015 16:35 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - De Spoorgoederenvervoerders hebben vandaag besloten om het overleg  tussen de spoorgoederenvervoerders en ProRail (in de zogenaamde Stuurgroep Gebruikersvergoedingen) over de tarieven voor 2016 op te schorten. Volgens de spoorvervoerders moet er eerst duidelijkheid komen over de randvoorwaarden.  

Jaarlijks onderhandelen de vervoerders met ProRail over de exacte tarieven op basis van de kaders die ieder jaar gesteld worden in de Netverklaring. Dit jaar werden deze onderhandelingen op 23 juli jl. doorkruist door een Besluit van de Autoriteit Consument en Markt. Dit besluit verplichtte ProRail tot aanpassing van de Netverklaring, waardoor het belangrijkste tarief voor de goederenvervoerders netto tot zelfs 58% hoger wordt. Ook geeft ProRail aan dat zij geen verdere onderhandelingsruimte heeft gekregen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Verhoging heeft nadelige gevolgen voor de concurrentiekracht van grote Nederlandse verladers

De verhoging van de tarieven heeft nadelige gevolgen voor de concurrentiekracht van de Nederlandse verladers, de Nederlandse industrie en de Nederlandse handelssector. Ook de Nederlandse havens zullen nadeel ondervinden omdat geen enkel ander land prijsverhogingen van meer dan 5% kent of zal doorvoeren. De goederenvervoerders hadden juist om rust gevraagd en voorgesteld om de tarieven de komende vijf jaar met 2 á 3 % per jaar te verhogen zodat er voor vervoerders en verladers duidelijkheid en stabiliteit zou komen. Op zo'n korte termijn met een dergelijk grote tariefverhoging komen is onbehoorlijk, aldus de spoorgoederenvervoerders.

Branchevereniging KNV en andere partijen zijn inmiddels in beroep gegaan tegen het Besluit van de ACM en hebben de rechter verzocht om een voorlopige voorziening gezien de nabije ingangsdatum van medio december 2015. Ook het debat dat gisteren zou worden gevoerd in de Tweede Kamer resulteerde helaas niet in duidelijkheid, omdat de Kamerleden gaande het Algemeen Overleg besloten om dit onderwerp op een later moment dit jaar te behandelen.