Clicky


Controles aan de Nederlandse grensstreek aangescherpt

Controles aan de Nederlandse grensstreek aangescherpt
14-09-2015 16:47 | Controles | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL (ANP) - De mobiele teams van de marechaussee breiden tijdelijk hun controles in de grensstreek uit om te kijken of meer vluchtelingen naar Nederland komen. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) maandag in Brussel voorafgaand aan extra overleg met zijn Europese collega's over de vluchtelingencrisis.

"Dit is een methode om snel te zien of de stroom zich verplaatst naar Nederland en eventueel nadere stappen te nemen.", zei de bewindsman. "Op deze manier controleren we of mensensmokkelaars een andere route kiezen en proberen we hen de wind uit de zeilen te nemen." De Nederlandse grenzen hoeven "nog niet'' dicht.

Afgelopen weekend kwamen 3000 vluchtelingen Nederland binnen. Dijkhoff noemde het een probleem dat Nederland geen aantal heeft vastgesteld waarbij de grenzen worden gesloten. "De druk neemt toe", zei hij.

"Daarom is het zaak dat we niet alleen over de verdeling praten, maar ook over vermindering van de instroom en het aanpakken van de oorzaken." Voorstellen om 120.000 vluchtelingen verplicht over heel Europa te verspreiden, noemde Dijkhoff dan ook "geen oplossing op zichzelf''. Het kan wel volgens de staatssecretaris op korte termijn verlichting brengen.

Nederland wil zowel een oplossing voor de korte als op de lange termijn, vatte Dijkhoff de Nederlandse inzet samen. "Die koppeling is voor ons essentieel." Hij heeft er "het volste vertrouwen'' in dat zijn Europese collega's er ook zo over denken.

Dijkhoff verwacht "pittige discussies'' met de Oost-Europese landen om tot een akkoord te komen over het verplichte karakter van de herverdeling. "Maar of we er helemaal uitkomen weet ik niet.'' Hoewel er maandag nog geen besluiten worden genomen denkt hij dat de standpunten naar elkaar toegroeien. Anders komt het vrij verkeer van personen in Europa onder druk te staan, waarschuwde hij.

Het groeiende vluchtelingen dat Nederland bereikt zorgt voor problemen met de opvang, vervolgde de staatssecretaris. "Maar tot nu lukt het nog elke dag om mensen een bed te geven."