Clicky


Jongen uit Thalys niet vervolgd

Jongen uit Thalys niet vervolgd
21-09-2015 16:44 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM (ANP) - De jongeman die zich vrijdag had verschanst in een wc van de Thalys op Rotterdam CS, wordt niet vervolgd. Hij rende die ochtend vlak voor vertrek de Thalys binnen, die vanuit Rotterdam naar Parijs zou vertrekken.

De jongeman wordt niet meer verdacht van een strafbaar feit dat rechtvaardigt hem langer in voorarrest te houden. wordt wel in vreemdelingenbewaring geplaatst, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Een arrestatieteam haalde hem uit het toilet, nadat hij niet had gereageerd op NS-personeel en later evenmin op een onderhandelaar van de politie. Rotterdam CS werd vrijdag vanwege dit incident voor een deel van de dag voor een groot deel ontruimd. Onderzoek, onder meer van de Explosieven Opruimingsdienst, wees uit dat de man alleen persoonlijke bezittingen bij zich had.

Volgens het OM had hij vrijdag geen legitimatie op zak. Het is gebleken dat hij onder negen verschillende identiteiten bekend is in Europese landen. "Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een Tunesiër die al een paar jaar een zwervend bestaan leidt in West-Europese landen'', meldt het OM. Aanvankelijk sprak de politie over een jongen van vermoedelijk zestien jaar, maar volgens het OM is zijn werkelijke leeftijd ook nog niet achterhaald.

De Thalystreinen worden de laatste tijd extra bewaakt. Eind augustus werd bij het Franse Arras een 25-jarige Marokkaan overmeesterd in de trein van Amsterdam naar Parijs. Ook hij had zich in een toilet verstopt. Deze man was daadwerkelijk bezig met het voorbereiden van een aanslag.

Medepassagiers overmeesterden de man die een kalasjnikov, pistool en mes bij zich had. Zij ontvingen een hoge Franse onderscheiding uit handen van president François Hollande. Vrijdag werd bekend dat Thalys maatregelen neemt na deze verijdelde aanslag. Zo wordt het personeel extra geschoold om abnormaal gedrag te herkennen en om met paniek- en crisissituaties om te gaan.