Clicky


Vanaf maandag 72-uurs staking bij DAF

Vanaf maandag 72-uurs staking bij DAF
25-09-2015 15:41 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Werknemers van tientallen bedrijven hebben vanaf de barricades in Hoogezand tot aan de Erasmusbrug in Rotterdam werkgevers in de metaal opgeroepen met serieuze cao-voorstellen over de brug te komen. In Rotterdam, Nijmegen, Hoogezand en Heerhugowaard hebben in totaal zo’n 3500 stakers gereageerd op de oproep van de vakbonden FNV en CNV Vakmensen.

FNV-lid Bert Diekerman in Hoogezand: “Iedere werkgever die denkt dat-ie nu nog z’n poot stijf kan houden, kan een barricade voor de deur krijgen”.

Grandioze metaalmars 

Het geduld van de stakers is onderhand op. Tot dusver zijn de stakingen steeds op vrijdag geweest, maar daar gaat de komende tijd verandering in komen.

FNV-onderhandelaar Jacqie van Stigt: “Blijkbaar dringt de boodschap nog niet echt tot de werkgevers door. Daarom gaan we komende week over tot langere stakingen, te beginnen met 72 uur bij DAF, op maandag, dinsdag en woensdag. Met de grandioze metaalmars in Rotterdam en de barricades in Hoogezand laten duizenden metaalwerkers zien dat het nu tijd is dat de werkgevers over de brug komen. Opvallend is dat zich ook steeds meer uitzendkrachten en jongeren bij de acties aansluiten. Zij zien dat het de bedrijven goed gaat, maar werkgevers gunnen hun niet de zekerheid van een echte baan.”

Investeren in vakmanschap

Peter de Jong, onderhandelaar bij CNV Vakmensen: “De opkomst is ver boven verwachting. Op allerlei plekken in het land laten metaalwerknemers vandaag zien dat ze graag snel een cao willen. Het wordt voor de werkgevers tijd om van de bank af te komen. Het gaat goed in de metaalsector; het is hoog tijd om de werknemers nu te belonen met een goede loonsverhoging, geld voor scholing, investeringen in vakmanschap en meer zeggenschap over werktijden en roosters.”

FN Steel-werknemer Marcel Meijwaard in Rotterdam: “We hebben voorstellen gedaan om een vierdaagse werkweek mogelijk te maken, zodat je gezond en wel je pensioen kunt halen. Daar is niets mee gebeurd. Terwijl het werk in de warmbandwalserij zwaar is, met hoge temperaturen. Voor ons is de maat nu echt vol!"