Clicky


CNV Vakmensen overweegt procedure tegen Connexxion

CNV Vakmensen overweegt procedure tegen Connexxion
01-10-2015 17:59 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - CNV Vakmensen overweegt een juridische procedure tegen Connexxion, omdat het bedrijf zich niet houdt aan een uitspraak van de bezwaarcommissie in de taxibranche. “Connexxion moet volgens die uitspraak mensen in vaste dienst nemen, maar tot onze verbazing lappen ze dat aan hun laars. Een normaal gesprek hierover is niet mogelijk”, zegt Peter de Ridder, bestuurder van CNV Vakmensen.

De bron voor het conflict met Connexxion ligt in het hectisch verlopen faillissement van taxibedrijf Willemsen de Koning, in februari van dit jaar. Door het faillissement moest de Provincie Gelderland op stel en sprong op zoek naar bedrijven die het taxivervoer in een groot deel van Gelderland per direct wilden overnemen. Drie vervoersbedrijven meldden zich hiervoor: De Vier Gewesten, Noot en Connexxion.

Gevolgen voor chauffeurs

Volgens een afspraak in de taxibranche (de regeling ‘overgang personeel bij overgang vervoerscontracten’, kortweg de opov-regeling) zijn nieuwe vervoersbedrijven in zo’n geval verplicht om minimaal 75 procent van de chauffeurs over te nemen. “Noot en De Vier Gewesten hebben dat gedaan”, zegt De Ridder. “Maar Connexxion niet. Ze hebben vrijwel niemand in vaste dienst genomen. De meeste werknemers werken nu via een uitzendbureau, met een slechtere rechtspositie en een veel mindere pensioenregeling. Een deel van de chauffeurs staat zelfs helemaal aan de kant.”

Omzeilen

Hoe kan dat? Volgens De Ridder probeert Connexxion de afspraken in de taxibranche te omzeilen, omdat er gedurende een aantal maanden slechts sprake was van een voorlopige gunning. “Dus redeneert Connexxion: dan hoeven we ons ook niet te houden aan de opov-regeling en hoeven we ook geen mensen in vaste dienst te nemen.” Volgens De Ridder breekt Connexxion hiermee een eerdere belofte. “De chauffeurs zijn daar ontzettend boos over, ze voelen zich beduveld. Ze rekenden erop dat ze in dienst van Connexxion zouden komen. Maar de angst is groot, ze hebben nu een onzekere positie en durven zich nauwelijks te melden.”

Uitspraak bezwaarcommissie

CNV Vakmensen nam het voor twee leden op, die buiten de boot vielen omdat Connexxion hen niet in dienst wilde nemen. De Ridder: “We hebben het voorgelegd aan de bezwaarcommissie van het Sociaal Fonds Taxi. Die heeft onlangs een duidelijke uitspraak gedaan: de opov-regeling geldt wel degelijk en Connexxion moet zich daaraan houden. Onze twee leden moeten dus in ieder geval een contract aangeboden krijgen. Het kan zelfs betekenen dat dit voor een veel grotere groep moet gelden.”

Geschrokken

Volgens De Ridder is Connexxion geschrokken van de gevolgen van de uitspraak. “Ze willen duidelijk bezuinigen op loonkosten. Vandaar die constructie met het uitzendbureau. Maar Connexxion moet niet zeuren en zich gewoon aan de afgesproken regels houden. Net als alle andere taxibedrijven in de branche.”

De CNV-bestuurder heeft gisteren overleg gehad met Connexxion, maar dat gesprek verliep volgens hem zeer stroef. “Connexxion wil de uitspraak tot onze verbijstering niet uitvoeren. Daar leggen wij ons niet bij neer. We overwegen nu een juridische procedure tegen het bedrijf.”

Een woordvoerder van Connexxion laat donderdagavond desgevraagd aan Transport Online weten: "Het is Connexxion er alles aan gelegen om duidelijkheid te krijgen over een juiste interpretatie van de OPOV-regeling (Overgang Personeel bij Overgang Vervoerscontracten). Als die duidelijkheid er is, al dan niet via een gerechtelijke uitspraak, dan houdt Connexxion zich daar aan. In alle opzichten wil Connexxion ook op dit punt uiteraard graag gezamenlijk met de vakorganisaties blijven optrekken."