Clicky


Stakingen bij DSV begonnen

Stakingen bij DSV begonnen [+foto's]
05-10-2015 09:58 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

MOERDIJK - "De kop is er af. De collega’s van de Moerdijk besloten vrijdagochtend dat er lang genoeg op de directie is gewacht. Het werd tijd voor actie. In de goede traditie van “Geen woorden, maar daden” werd om 10.00 uur het werk massaal neergelegd en de gang naar de poort ingezet", meldt FNV onderhandelaar Henri Janssen.

De staking had een immens groot effect, volgens Janssen. "Zo groot zelfs dat alle veertig WVS collega’s een uurtje nadat de staking was uitgebroken naar huis werden gestuurd. Er kon niet meer verder gewerkt worden. Ook liep de inrit van de vrachtwagens vol. Geen vrachtwagen kon geladen en gelost worden.

"Helaas hebben we ook gelijk op deze eerste actiedag wederom kennis mogen maken met de twee gezichten van DSV Solutions. Zo zaten we afgelopen donderdagmiddag nog rond de tafel met een afvaardiging van de directie voor het zogenoemde “technisch overleg”(een veiligheidsoverleg) waarbij de directie heel graag spelregels wou afspreken. Het ging om respect voor elkaar, en elkaars positie. Stakers en werkwilligen die elkaar in ere laten. Het voorkomen van escalatie tussen actiebereide en werkwillige collega’s onderling", gaat Janssen verder.

"Natuurlijk zijn wij, als verantwoordelijke sociale partner, absoluut voorstander van het voorkomen van escalaties tussen werknemers onderling. Wij hebben dan ook benadrukt het volledig eens te zijn en de afspraken bevestigd. Deze afspraak dient dan uiteraard wel van beide kanten te komen."

"We waren dan ook teleurgesteld om vrijdag te moeten constateren dat DSV de afspraken om onderlinge escalatie te voorkomen aan alle kanten met  voeten treden. Afspraken die DSV nota bene zelf heeft voorgesteld. Teleurgesteld inderdaad, niet verrast. En dat op zich is eigenlijk al erg genoeg."

Volgens Henri Janssen worden er momenteel uitzendkrachten ingezet om het werk van hun stakende collega's te doen.

"Ondanks de verzekering van HR Director Marieke de Rouw dat het inzetten van uitzendkrachten op een misverstand berust en eenmalig was, begrijpen wij heel goed in wat voor moeilijke positie uitzendkrachten zich bevinden. Daarom zal FNV uitzendbureaus en hun brancheorganisaties nogmaals aanschrijven dat ze geen inzet op besmet werk mogen doen. Dit is namelijk gewoon verboden. Tevens beraden we ons op juridische stappen tegen DSV en de uitzendbureaus wegens het uitvoeren van besmet werk. Daarnaast wordt de Inspectiedienst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de hoogte gebracht waarop ongetwijfeld controles zullen volgen."

Ook maandag wordt er bij de vestiging van DSV in Moerdijk gestaakt. Hoe lang de acties gaan duren is niet bekend.