Clicky


Nieuwe personeelschef voor Air France

Nieuwe personeelschef voor Air France
06-10-2015 16:30 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie [FE]

PARIJS (ANP) - Een belangrijke adviseur van de Franse premier Manuel Valls neemt in januari de zware portefeuille personeelszaken over in de directie van Air France. Dat is dinsdag bekend geworden, daags nadat de zittende directeur Xavier Broseta was mishandeld door werknemers die boos waren over een aangekondigde reorganisatie.

De benoeming van Gilles Gateau heeft niet direct te maken met dat incident, zei een woordvoerder van de premier tegen persbureau Bloomberg. Het besluit zou al enkele maanden geleden zijn genomen. "Ik wens hem succes, want de baan is duidelijk een lastige'', aldus minister van Sociale Zaken Marisol Touraine op de Franse radio.

Broseta werd maandag belaagd toen werknemers het hoofdkantoor binnendrongen. Daar werd de ondernemingsraad ingelicht over een nieuwe reorganisatie die 2900 banen kost. De ingreep is noodzakelijk omdat Air France nog altijd verlies lijdt, en de piloten weigeren mee te werken aan maatregelen om de productiviteit te verhogen.

Op televisiebeelden was te zien hoe Broseta half ontkleed op de vlucht sloeg en door lijfwachten in veiligheid moest worden gebracht. Vijf bestuurders van Air France hebben, in navolging van het bedrijf zelf, besloten aangifte te doen. De Franse politie en de openbare aanklager hebben de zaak in onderzoek.