Clicky


Brandstofprijs meevaller voor Delta Air Lines

Brandstofprijs meevaller voor Delta Air Lines
14-10-2015 16:20 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie [FE]

ATLANTA (ANP) - Een veel lagere brandstofrekening heeft luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines afgelopen kwartaal aan flink meer winst geholpen. De omzet daarentegen nam licht af, mede door nadelige wisselkoerseffecten.

De Amerikaanse samenwerkingspartner van Air France-KLM rapporteerde woensdag een nettowinst van 1,3 miljard dollar (1,1 miljard euro) over de drie maanden tot en met september. Dat is ruim een derde meer dan een jaar eerder. De omzet daalde met 0,6 procent tot ruim 11 miljard dollar.

Delta Air Lines was dankzij de lagere olieprijzen afgelopen kwartaal 1,8 miljard dollar kwijt aan brandstof, 1,1 miljard minder dan een jaar eerder. Daar stonden onder meer hogere loon- en onderhoudskosten tegenover. Ook een winstdelingsregeling voor het personeel viel duurder uit.

Met name op vluchten van en naar Europa drukten de dure dollar en hevige concurrentie zwaar op de ticketprijzen. De totale omzet uit trans-Atlantische vluchten, waarbij Delta Air Lines via een joint venture zeer nauw samenwerkt met Air France-KLM, ging met 5,6 procent omlaag naar 1,8 miljard dollar.

De routes van en naar Azië brachten door een combinatie van wisselkoerseffecten en een lagere vraag 12,7 procent minder op. Latijns-Amerika was goed voor een min van 3,8 procent. Delta Air Lines wist de lagere internationale omzet grotendeels te compenseren met een sterke groei van de binnenlandse ticketverkopen.

Voor het laatste kwartaal van dit kalenderjaar voorziet Delta Air Lines een verdere groei van de winst. De sterke dollar blijft voor het Amerikaanse bedrijf evenwel een aanzienlijke handicap, waarschuwde topman Richard Anderson.