Clicky


Oproep tot actie tegen Zwarte Piet in Meppel

Oproep tot actie tegen Zwarte Piet in Meppel
19-10-2015 16:57 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Tegenstanders van Zwarte Piet willen demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas, op 14 november in Meppel. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) roept mensen op naar de Drentse stad te komen om "samen een statement te maken voor een sinterklaasfeest dat niet kwetst''. De betogers eisen een "zichtbare verandering van de racistische figuur Zwarte Piet''.

KOZP wil vreedzaam demonstreren, liet de groep maandag weten. Die heeft hiervoor een plek langs de route op het oog. "Voor het Kollektief, naast de Prinsengracht in het centrum van Meppel.'' Deze locatie is ook voor de gemeente in beeld, bevestigde een woordvoerder. "De gesprekken hierover lopen nog'', zei hij.

Tegenstanders van het donkerkleurige hulpje van de goedheilig man voerden vorig jaar ook actie bij de landelijke intocht in Gouda. Hierbij werden negentig mensen, zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet, aangehouden.

Vorige week werd bekend dat in Meppel en bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht dit jaar voor een aanzienlijk deel 'schoorsteenpieten' mee zullen lopen. Dat zijn pieten die eruitzien alsof ze net door de schoorsteen zijn gekomen. Ze hebben roetvegen op het gezicht, terwijl de ogen, oren en neusgaten niet zwart zijn.