Clicky


Freight Watch: Forse toename ladingdiefstallen in Europa

Freight Watch: Forse toename ladingdiefstallen in Europa
22-10-2015 12:13 | Criminaliteit | auteur Redactie [HV]

BRUSSEL (B) - Het aantal diefstallen van ladingen uit vrachtwagens in Europa is in een jaar tijd bijna verdubbeld. Duitsland is koploper met 98 vrachtdiefstallen, gevolgd door Engeland (79), België (54) en Nederland (53).

Dit blijkt uit onderzoek van het Intelligence Center van de Supply Chain van de organisatie Freight Watch International (FWI).

In het derde kwartaal werden 443 nieuwe incidenten gemeld. Dat is een stijging van 89 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dure elektronica, zoals smartphones, laptops, computers en televisies, zijn nog steeds het meest in trek bij dieven.

Toch hebben dieven het ook steeds meer op andere goederen voorzien, zoals eten en drinken. Met vijftig incidenten en een stijging van 127 procent ten opzichte van vorig jaar is dat na dure elektronica het meest in trek. Energiedranken, verse vis en snoep werden het meeste gestolen.

Ook werden er meer tabakswaren (30 diefstallen ten opzichte van 20 in 2014) gestolen. Auto-onderdelen (34 diefstallen ten opzichte van 16 in 2015) waren ook zeer geliefd bij het dievengilde.

De manier waarop criminelen ladingen stelen verandert ook. Het stelen vanuit de trailer/truck komt nog altijd het meeste voor in Europa.

FWI constateert echter ook een stijging van het aantal incidenten waarbij dieven chauffeurs overvallen en de lading stelen. Dat aantal is gestegen van 29 in 2014 tot 46 in 2015.

De meeste overvallen en diefstallen van vrachtwagens kwamen voor in Frankrijk, Zuid-Afrika, Italië, Engeland en Rusland. Ook wordt er steeds vaker geweld gebruikt bij deze overvallen.