Clicky


Geen terreurmotief bij aanslag op kazerne in Flawinne

Geen terreurmotief bij aanslag op kazerne in Flawinne
26-10-2015 18:09 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

FLAWINNE (ANP) - De man die maandagochtend op de slagbomen inreed van de kazerne in het Belgische dorp Flawinne had geen terroristische motieven. Daar zijn althans geen aanwijzingen voor, maakte het Openbaar Ministerie bekend op een persconferentie in Namen. Volgens het OM handelde hij alleen.

Zijn motief is onduidelijk. De aanvaller was in 2010 kandidaat om als commando toe te treden tot het het leger. In de kazerne in Flawinne zijn 650 paracommando's gestationeerd, maar er waren er maandag ongeveer vijftig.

De aanvaller was gemaskerd en gekleed in militair uniform. Het gaat om een 32-jarige man uit Namen, de hoofdstad van Wallonië. Hij was ongewapend en in zijn auto bevonden zich geen explosieven.

Doffe knal

Militairen losten twaalf schoten na het incident, dat rond 09.00 uur plaatsvond. De man wist te voet te ontkomen, maar werd 3,5 uur later na een klopjacht waarbij 160 man een helikopter werden ingezet en opgepakt. Hij verzette zich niet tegen zijn arrestatie, aldus het OM. De Waal was één keer in aanraking met justitie geweest, in 2005.

Rond 13.00 uur klonk een doffe knal in de omgeving van de kazerne. Dat bleek later het geluid te zijn van het openknippen van de kofferbak van de Ford van de man.

De Belgische minister van Defensie Steven Vandeput bedankte de militairen en veiligheidsdiensten voor de "professionele afhandeling'' van het incident. In België geldt voor militaire locaties dreigingsniveau twee. Dat gaat gepaard met verhoogde waakzaamheid. Het dreigingsniveau wordt niet verhoogd.