Clicky


Vergunning monstertruckshow onterecht verleend

Vergunning monstertruckshow onterecht verleend
28-10-2015 13:07 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

ALMELO (ANP) - De gemeente Haaksbergen had nooit een vergunning mogen verlenen voor de show met de monstertruck die vorig jaar fataal afliep. De rechtbank in Almelo velde woensdag een hard oordeel: de gemeente had helemaal geen inschatting van de risico's gemaakt voor de stunt met de monstertruck en de vergunning was dus onterecht afgegeven.

Met het vonnis in de hand stellen de slachtoffers van het drama Haaksbergen aansprakelijk voor de schade die ze hebben geleden. Letselschade-expert Yme Drost noemt het een "geweldige uitspraak''. Hij staat 25 slachtoffers bij. Drost wijst erop dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de vergunningverlening eerder dit jaar ook al kraakte.

Drost is er bovendien blij mee dat de rechtbank stelt dat er geen aanleiding is om onderscheid te maken tussen fysiek letsel en psychisch letsel. Het is volgens de rechtbank aannemelijk dat beide vormen ,,een rechtstreeks gevolg'' zijn van het ongeluk. Er vielen drie doden en 28 gewonden toen het gevaarte op 28 september vorig jaar het publiek inreed.

Volgens de rechtbank was voor de gemeente Haaksbergen vooraf niet duidelijk wat er tijdens de stunt zou gebeuren en wat de risico's waren. Het was bij de aanvraag niet toegelicht en er was ook geen navraag naar gedaan.

De inmiddels afgetreden burgemeester Hans Gerritsen had zich geen oordeel gevormd over de vraag welke opstelling van het publiek verantwoord was. Dit had met het oog op de veiligheid van toeschouwers wel gemoeten, concludeert de rechtbank.

De rechters oordelen ook hard over de nasleep: in de latere bezwaarprocedure is de vergunning onterecht gehandhaafd.

Waarnemend burgemeester Gerrit Jan Kok van de gemeente Haaksbergen reageert nog niet op de uitspraak. Hij wil het vonnis bestuderen en geeft pas volgende week een reactie.

Zijn voorganger Hans Gerritsen moest in de nasleep van het ongeluk opstappen. Hij stelde zich volgens de gemeenteraad in de afwikkeling van de gevolgen van het drama te star en te formeel op. Er was al direct veel kritiek op de verleende evenementenvergunning, maar de burgemeester hield lang vol dat hij die vergunning zo weer zou afgeven.

De gemeente Haaksbergen is niet de enige die verantwoording moet afleggen. Het Openbaar Ministerie vervolgt de chauffeur van de monstertruck en de stichting die het evenement heeft georganiseerd.