Clicky


Kansen voor agrofood-trein naar China

Kansen voor agrofood-trein naar China
29-10-2015 13:46 | Algemeen | auteur Redactie [HV]

WAGENINGEN - Transport van voedingsmiddelen en bloemen van Nederland naar China kan goed via het spoor. Dat zegt onderzoeker Xiaoyong Zhang van LEI Wageningen UR. Zij schreef in samenwerking met de Rabobank een rapport.

Zhang was in december 2014 bij de openingsceremonie van de YuXinOu Railway tussen Rotterdam en Chongqing, China. Daar hoorde ze dat goederen in slechts 13 dagen per trein vervoerd kunnen worden tussen de Chinese industriestad en Rotterdam.

Dat is een stuk langer dan per vliegtuig, maar ook 5 keer zo goedkoop. Bovendien wordt er milieuwinst mee behaald. Vergeleken met transport per schip is de trein 30 tot 40 dagen sneller, en slechts 1,5 keer zo duur, rekende Zhang uit.

Omdat de treinen vaak goeddeels leeg terugkeren onderzocht Zhang of de Nederlandse agri- en foodsector de treinverbinding zou kunnen benutten.

"‘Chinezen kunnen hun groente, fruit, vlees, bloemen en melkpoeder ook uit andere landen importeren. Voor hen is het niet interessant om uit te zoeken of er verse producten per trein vervoerd kunnen worden. De vraag is: kan Nederland het zich permitteren om deze markt te verliezen? Nederland mag dan netto de tweede exporteur zijn van agrarische producten, de export naar China is nog heel beperkt."

Een goederentrein die voornamelijk wordt ingezet voor het transport van laptops van China naar Europa en auto’s van Europa naar China vergt wel wat aanpassingen om er ook verse voedingsmiddelen en bloemen in te kunnen vervoeren.

"De trein reist door een gebied waar de temperatuur ‘s zomers stijgt tot 45 graden Celsius en ’s winters zakt naar -45 graden." De vervolgstap, goederen opslaan en verder distribueren nadat ze zijn aangekomen Chongqing, moet ook in orde gemaakt worden.

De douane in treinterminal in de Chinese industriestad is nog niet bevoegd om producten als fruit, groente, vlees en melkpoeder te keuren, vertelt Zhang, maar de vergunning daarvoor is al aangevraagd.