Clicky


Luchtvaartmaatschappijen mijden Sinaï

Luchtvaartmaatschappijen mijden Sinaï
31-10-2015 19:21 | Ongevallen | auteur Redactie [FE]

PARIJS/BERLIJN/LONDEN (ANP/RTR) - Drie van de grootste Europese luchtvaartmaatschappijen, Air France-KLM, Lufthansa en British Airways, hebben besloten het luchtruim boven de Sinaï te mijden zo lang niet duidelijk is waarom er zaterdag een Russische Airbus is neergestort. Dat hebben de maatschappijen zaterdag gemeld.

Een woordvoerster van KLM laat weten dat KLM in elk geval zaterdag niet over het gebied vliegt en daarna de situatie nauwlettend in de gaten houdt. Ze tekent erbij aan dat KLM sowieso niet vaak over de Sinaï vliegt. Gemiddeld eens per tien dagen kiest een KLM-vlucht vanaf Schiphol naar Dammam (Saudi-Arabië) de route over de Sinaï, afhankelijk van verschillende omstandigheden.

Reisorganisaties TUI en Corendon, die vliegreizen organiseren naar badplaatsen aan de rand van de Sinaï zoals Sharm-el-Sheikh, melden dat zij niet over de Sinaï vliegen. ,,Alleen voor reizen naar de Jordaanse badplaats Aqaba komen de toestellen over het zuidelijkste puntje van de Sinaï, omdat ze anders niet kunnen landen", zegt een woordvoerster va TUI.

Het Russische toestel is op de terugreis van Sharm-el-Sheikh naar Sint Petersburg op het Egyptische schiereiland neergestort. Alle 224 inzittenden zijn om het leven gekomen. In delen van de bergachtige Sinaï zijn al jaren groepen jihadisten actief. Een van de groepen, Wilayat Sinaï (Provincie Sinaï), claimt het toestel te hebben neergehaald.