Clicky


CBR moet rijbewijs twee alcoholrijders teruggeven

CBR moet rijbewijs twee alcoholrijders teruggeven
03-11-2015 12:18 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Twee mensen die hun rijbewijs zijn kwijtgeraakt omdat ze geen geld of auto hadden om aan het alcoholslotprogramma mee te doen, moeten hun rijbewijs terugkrijgen van het CBR. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag geoordeeld. Het hof heeft naar deze individuele gevallen gekeken en geoordeeld dat de gevolgen hier te klemmend zijn.

"Mijn cliënten zijn vreselijk opgelucht'', vertelt Annemiek Van Spanje, advocate van de twee mannen. "Dit betekent dat zij eindelijk weer aan het werk kunnen, want zij waren voor hun werkzaamheden sterk afhankelijk van hun rijbewijs." De twee hebben het alcoholslotprogramma niet kunnen volgen omdat ze dat niet konden betalen.

Of deze uitspraak gevolgen heeft voor andere alcoholrijders in dezelfde situatie, kan een persrechter niet zeggen, "omdat het hof niet weet of er nog andere vergelijkbare gevallen zijn. Het hangt echt af van de individuele omstandigheden."

Van Spanje zegt dat haar kantoor wordt platgebeld door mensen die hopen dat deze uitspraak voor hun gevolgen zal hebben, omdat hun situatie sterk gelijkend is. "Wellicht dat het CBR aanleiding ziet om het beleid te herzien'', hoopt ze.

Het alcoholslot kost zo'n 5000 euro en werd opgelegd aan mensen die te veel hadden gedronken. Het slot voorkomt dat mensen met alcohol op nog auto kunnen rijden. Mensen die niet kunnen of willen deelnemen aan het alcoholslotprogramma, raken hun rijbewijs voor vijf jaar kwijt.

De hoogste rechters bepaalden begin dit jaar dat het alcoholslotprogramma in nieuwe gevallen niet meer mag worden opgelegd. Maar voor bestaande gevallen wordt het nog steeds gehandhaafd.

Het hof deed dinsdag ook uitspraak in de zaak van 98 anderen. Zij moesten ook deelnemen aan het alcoholslotprogramma nadat ze met te veel alcohol op betrapt waren achter het stuur. Ze vonden het niet eerlijk dat zij wel moesten blijven rijden met een alcoholslot, terwijl nieuwe gevallen de maatregel niet opgelegd krijgen. Maar het hof vond dat het zonder concrete, individuele gegevens niet kan oordelen of het alcoholslot onevenredig zwaar uitpakt voor de betrokkenen.