Clicky


Luchtvrachtvervoer toont kleine groei

Luchtvrachtvervoer toont kleine groei
04-11-2015 11:55 | Luchtvracht | auteur Redactie [FE]

GENÈVE (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hebben in september wereldwijd 1 procent meer vracht vervoerd dan een jaar eerder. Dat meldde brancheorganisatie IATA woensdag.

De kleine verbetering in de hoeveelheid vracht die werd vervoerd zorgde er overigens niet voor dat de vrachtruimen ook beter werden gevuld. Luchtvaartmaatschappijen breidden de capaciteit sterker uit dan de vraag toenam, waardoor de bezetting per saldo verder afnam. Gemiddeld werd slechts iets meer dan 43 procent van de beschikbare vrachtruimte benut, waarmee de bezetting zakte tot het laagste peil sinds 2009.

De kleine groei van het vrachtvolume volgde op een stagnatie van het luchtvrachtvervoer in augustus.

Europese luchtvaartmaatschappijen zagen de vraag naar vrachtvervoer met bijna 3 procent stijgen, terwijl hun concurrenten uit het Midden-Oosten 7,5 procent meer te vervoeren kregen. Noord-Amerikaanse vliegtuigen vervoerden ruim 3 procent minder vracht dan een jaar eerder, terwijl de vraag bij Aziatische luchtvaartbedrijven stagneerde.

De IATA benadrukte dat de trage groei van het vrachtvervoer een weerspiegeling is van de zwakke toename van de wereldhandel.